JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA

Osobowa zimowa


 
Zrzut ekranu 2017-02-20 o 21.17.49
Ten duet gra, jak należy. Wychłodzeni po nadmorskim spacerze wypiliśmy jeden z licznych naparów z, jak zwykle tu, suszonych na miejscu zbiorów zimowych owoców i ziół z lata. Po tym gęsta, bardzo sycąca aksamitna buraczana zupa wegańska z mnóstwem prażonych orzechów i oliwą estragonową, a do niej collins buraczany z ginem i różaną wodą! Ziemne smaki bulw i przedwiośnia wspinają się wyżej w stronę płatków kwiatów – to niewątpliwie najbardziej interesujący naszym zdaniem koktail w karcie. Śledź z ciepłą śmietaną chrzanową i kandyzowaną skórką cytrynową – zaskakująco odświeżający i lekki. Chrupiące ziemniaczane kopytka z gzikiem na ciepłej, pysznej porowo-groszkowej potrawce dla wegetarian, karkówka z dzika idealnie upieczona na modrej kapuście z pomarańczami i puree z zielonego jabłka: świetne, doskonale zbalansowane, bezpretensjonalne i nowocześnie podane na tradycyjnych kamionkach z Bolesławca ! A najlepsze się nie zmieniło: nasza ukochana francuska najprawdziwsza zupa cebulowa została w karcie, pewnie nie tylko my jesteśmy jej fanami, w pełni na to zasługuje !
 
ps. zapomniałam o bardzo dobrej tarcie cytrynowej zdekonstruowanej, rześkiej, kwaśniej, z ciepłą bardzo maślaną kruszonką, którą ładnie osadza kwaśność.
 
Zrzut ekranu 2017-02-20 o 21.16.34
IMG_3023
 
IMG_3163
Tekst i zdjęcia: Anna Królikiewicz

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa