



Ambasada Śledzia, polscy piekarze oraz Agata Wajda i Aleksander Baron odwiedzą Izrael w ramach 2-go Polskiego Tygodnia Kulinarnego. Rok temu byliśmy świadkami spektakularnego sukcesu Instytutu Polskiego w Tel Awiwie, który wizytę prezydenta Bronisława Komorowskiego uczcił także pierwszą edycją Festiwalu. Tłumy szturmowały restauracje serwujące polską kuchnię i goszczące polskich szefów, kolejka ustawiała się, by posłuchać Polskiego
# Agata Wojda, Aleksander Baron, Meir Adoni, Polish Culinary Week Israel, Tel AwiwGdzie jest szlak karpia, a gdzie smaków krainy lessowych wąwozów, gdzie serwują regionalne kartacze, proziaki, gdzie hodują gęsi owsiane, a gdzie powstają polskie wina – można dowiedzieć się z Mapy Szlaków Kulinarnych, którą wydała Polska Organizacja Turystyczna, a my mieliśmy przyjemność projektować i redagować. Polska jest piękna!
#Tanio, zdrowo, szybko, dobrze? Ten przepis łączy te wszystkie walory. Polecamy pęczak z warzywami, karmelizowanym imbirem i kozim serem. Idealny do tego, by przygotować go wieczorem, a rano zabrać go do pracy i domowym obiadem poczęstować współpracowników. Składniki: 1,5 szklanki pęczaku 1 cukinia 1/2 kg marchewki kozi ser – może być camembert lub twarożek w ilości wedle uznania imbir mały kawałek cukier
# cukinia, imbir, marchewka, pęczakLeica 6×7 Gallery Warszawa zaprasza na pierwszy w Warszawie indywidualny pokaz prac Alicji Białej. Wystawa zatytułowana „Polska” to obszerna prezentacja fotokolaży z cyklu „wycinanki polskie”. Cykl ten powstał pierwotnie jako materiał wizualny do wierszy Marcina Świetlickiego Polska (wiązanka pieśni patriotycznych), by ostatecznie przerodzić się w akcję performatywną „Polska bez obrazy”. Prace Alicji Białej z serii „Polska”
# Alicja Biała, Leica, Mysia