Redakcja

Mazurki dwa

Wielkanoc za pasem, czas szykować plan na świąteczny stół. Dlatego w tym tygodniu aż trzy porcje rozpustnych przepisów na tradycyjne ciasta, ale przygotowane w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Zaczynamy od mazurków.  Magdalena Święciaszek ma dwie propozycje. Mazurek z jogurtowo-czekoladowym kremem i solonym karmelem oraz z orzechami włoskimi i bezą. Pieczcie z nami i dajcie znać, który lepszy! A przy okazji to wielki powrót naszego cyklu ROZPUSTA, witamy Magdę po przerwie, tęskniliśmy!

– 11/04/2017 –

 

 

Mazurek z orzechami włoskimi i bezą

 

Masa orzechowa:

  • 125 g mielonych orzechów włoskich (koniecznie polskich i gorzkich)
  • 125 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka i 2 łyżki lodowatej wody
  • ¼ łyżeczki soli

 

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru

 

  1. Zagniatamy kruchy spód. Przesiewamy obie mąki i cukier puder. Dodajemy sól z masłem i rozcieramy między palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodajemy żółtka z wodą i szybko zagniatamy zwarte ciasto. Foliujemy i chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy ciastem kwadratową formę o boku 22 cm. Nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Pieczemy 15 minut w 1850C, aż wypiecze się na biało. Studzimy.
  2. Przygotowujemy masę orzechową. Masło ubijamy na biało z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Wsypujemy orzechy, mąkę, doprawiamy sokiem i skórką z cytryny. Wykładamy masę orzechową na biały spód.
  3. Ubijamy bezę. Białka ze szczyptą soli miksujemy do momentu, aż zaczną tworzyć tzw. „miękkie szczyty”. Dodajemy na 3 tury cukier, dokładnie miksując za każdym razem, do całkowitego rozpuszczenia kryształów. Smarujemy masą mazurek i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Pozostawiamy mazurek w ciepłym, wyłączonym piekarniku na 30 minut, po czym wyciągamy i studzimy. Jemy w Święta!

 

 

 

 

 

Mazurek z jogurtowo-czekoladowym kremem i solonym karmelem

 

Masa jogurtowo – czekoladowa:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 200 g białej czekolady

 

Solony karmel:

  • 50 g cukru
  • 120 g śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka i 2 łyżki lodowatej wody
  • ¼ łyżeczki soli

 

  1. Zagniatamy spód, jak w przypadku orzechowego mazurka. Pieczemy na złoto w 1850C, 20 – 25 minut. Studzimy.
  2. Przygotowujemy masę jogurtowo – czekoladową. Jogurt odsączamy przez 5 godzin na sicie wyłożonym gazą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nieco studzimy, aby nie była zbyt gorąca i łączymy na 3 tury z jogurtem. Smarujemy masą odpieczony spód.
  3. Przygotowujemy solony karmel. Na patelni, na mocnym ogniu topimy cukier, a gdy zacznie brązowieć, skręcamy gaz do średniego i wlewamy ostrożnie (bo będzie pryskać!) śmietankę, dodajemy esencję i sól. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Nieco studzimy i polewamy nim białą masę. Mazurek numer 2. gotowy!

 

Przepisy: Magdalena Swięciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

 





comments powered by Disqus