Redakcja

Usta wiosna

Najnowszą edycję naszego magazynu poświęcami ziemi. Bo wiosną pachnie ona najpiękniej, bo jest naszą ojczyzną i nadzieją. Co jeszcze znajdziecie w USTACH?

– 30/04/2017 –

Początek roku przeżyliśmy w oparach smogu, w akompaniamencie ścinanych gdzie popadnie bez nadzoru drzew, wyburzanych budynków, z których byliśmy dumni (Emilia, Rotunda). Nastroje w związku z tym, jak się domyślacie, nie najlepsze. Dlatego postanowiliśmy odwołać się do tego, co pierwotne, stałe, pewne, ostateczne. Ziemia jest tematem tego numeru UST. Ziemi nie da się zanegować. Po niej stąpamy (choć, jak zwróciła uwagę jedna z autorek UST, dziś nasze stopy dotykają jej rzadko, bo chodzimy po betonie, asfalcie, parkietach, chodnikach), dzięki niej mamy co jeść i czym oddychać. W tym numerze zabieramy was w rozmaite wyprawy, by ziemi się przyjrzeć – ze speleolożką Kasią Biernacką w głąb ziemi do jaskiń, które mają nawet 650 kilometrów, z geologiem Adamem Szynkiewiczem przyglądamy się wulkanom, tortowi skalnemu na Santorini czy kopalni soli w Kłodawie, z Adamem Wajrakiem chodzimy po Puszczy Białowieskiej, by zobaczyć bezcenny pierwotny las, w który człowiek nie ingeruje, pozwalając, by przyroda sama regulowała swoje bycie.

Idąc przez podmokły, bagnisty teren, na którym co chwila leży powalone drzewo, urwana gałąź, i słuchając Wajraka, zaczynamy rozumieć ideę tego miejsca. Tu nie jest ładnie, tu nie jest miło dla naszych oczu przyzwyczajonych do porządku, regularności. Ten las jest jednak zamkniętym ekosystemem. Gdy przewróci się drzewo, mogą się w nim wylęgać gryzonie, ptaki, owady. Takich miejsc w Europie jest już bardzo niewiele. Po chwili wychodzimy na polanę, na której pasie się stado żubrów. Na wolności. Nie w re- zerwacie. Posłuchajmy Adama i uwierzmy, że przyroda może być naszym dobrem wspólnym, wartością, która nas – skłóconych politycznie, ideowo – jednoczy.

 


W tym numerze znajdziecie też oczywiście sporo wątków kulinarnych. Jeśli ziemia, to i sól – jaką jeść, podpowiada Inka Wrońska. Maria Przybyszewska pokazuje, jak w nowatorski sposób podać warzywa korzeniowe, Joanna Mróz wyznaje, że nie trawi ziemi jadalnej, Wojtek Bońkowski wgryza się w terroir, a Łukasz Klesyk opisuje siedmiu wspaniałych – najlepsze polskie wódki młodej generacji. Tu też jest powód do dumy – chcemy tego czy nie, wódka to nasz trunek narodowy. Na koniec jak zwykle nasz przewodnik; tym razem odwiedziliśmy Kraków, bo w końcu w tym mieście pączkują nowości!

 

 

Namierzyliśmy nowe bary, restauracje, muzea – warto jechać na południe! Cieszymy się, że udało nam się w tym numerze kooperować z Chanel oraz Operą Narodową – dla nich wykonaliśmy nasze autorskie sesje. Wiosenne zmiany również w USTACH – na trzecie urodziny mamy nowy layout. Mam nadzieję,że polubicie USTA w nowej odsłonie, USTA tym razem pachnące wiosenną ziemią.

 

 

 





comments powered by Disqus