Redakcja

Berlińskie młode wilki

Ostatnio ekipa UST wybrała się do Berlina, żeby sprawdzić, jak zmienia się kulinarna mapa miasta. A dzieje się wiele. Tegoroczny przewodnik Michelin przyniósł nowe gwiazdki. Coraz więcej tu konceptów nastawionych jest na promowanie lokalnych produktów, kuchni mocno odzwierciedlającej tożsamość miejsca. Nie bez powodu więc to w Berlinie odbędzie się jednodniowe sympozjum Terroir Berlin Forum – już za chwilę, 15 maja.

– 10/05/2017 –

 

Wydarzenie to odnoga wielkiego spotkania, które od 11 lat odbywa się w Toronto. To świetna okazja, żeby zorientować się, co dzieje się na tutejszej scenie kulinarnej, kto jest teraz na topie, do jakich restauracji trzeba zajrzeć, jakich kucharzy obserwować.

Będzie Sebastian Frank z dwugwiazdkowej Horváth oraz Marco Müller z dwugwiazdkowej Rutz. Pojawią się szef Micha Schäfer i sommelier Billy Wagner z gwiazdkowej restauracji Nobelhart & Schmutzig oraz Kanadyjczyk Dylan Watson Brown odpowiedzialny za private diningowy projekt Ernst, który właśnie przeradza się w restaurację. Dołączy do nich Victoria Eliasdóttir szefująca w Dóttir siostra artysty Olafura Eliassona. Nie zabraknie też Lode van Zuylena z Lode & Stijn, jednego z ciekawszych neo-bistro w Berlinie. Gościem specjalnym będzie młody niemiecki kucharz Matthias Walter, tegoroczny uczestnik konkursu S.Pellegrino Young Chefs.

Ale to nie koniec! Będą też zagraniczni goście i prelegenci: Ana Roš (Hisa Franko, Słowenia), Matt Orlando (Amass, Dania), Mark Best (Marque, Australia), Amanda Cohen (Dirt Candy, USA, Nowy Jork), Esben Holmboe Bang (Maaemo, Norwegia), Magnus Ek (Oaxen Krog, Szwecja) i Jeremy Charles (Raymonds, Kanada).

16 maja planowana jest też kolacja z udziałem miejscowych i zaproszonych szefów. Dobiorą się oni w pary, by w przestrzeni The Store Kitchen zaserwować 5-daniowe menu.

 

 

 

www.terroirtalk.org/berlin





comments powered by Disqus