Redakcja

Polskie korki

24 czerwca w poznańskim Spocie spotka się aż 30 polskich producentow wina z Wielkopolski. Jesteście zdziwieni, że aż tyle winnic mamy w tym jednym regionie kraju? My też, a że polskim winom i ich twórcom gorąco kibicujemy, tego dnia nie zabraknie nas w Poznaniu, gdzie będziemy degustować, dyskutować i poznawać z polskimi winnicami. USTA z dumą patronują!

– 6/06/2017 –

Po raz kolejny przyjadą do Poznania wybrani, polscy winiarze, producenci cydru oraz producenci spożywczych wyrobów regionalnych. Zaprezentują się w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu degustacyjnym, degustacji komentowanej, warsztatów kulinarnych oraz otwartej degustacji stolikowej.

10.00-12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym
Prowadzący: Tomasz Prange-Barczyński / Magazyn Wino

W czasie degustacji zostanie zaprezentowanych i skomentowanych ok. 30 wybranych polskich win i cydrów, które zostaną zaproponowane do autorskiego menu degustacyjnego, którego tematem przewodnim będą regionalne produkty z Wielkopolski.

Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl
Cena: 200 zł, dla sommelierów 70 zł

12.45-14.15 degustacja komentowana Wzgórz Trzebnickich oraz Winnicy Jakubów
Prowadzący: Maciej Nowicki/ Winicjatywa, Tomasz Kramer / SPOT., Szymon Maksymowicz / SPOT.

Prezentacja – naszym zdaniem – jednych z najciekawszych polskich winnic będzie miała charakter degustacji poziomej prezentującej wszystkie wina z nowego rocznika oraz degustację pionową wybranych etykiet.

Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona. Więcej informacji wkrótce.

Cena: 80 zł, dla sommelierów 30zł
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl

14.30-17.00 warsztaty kulinarne z regionalnymi produktami z Wielkopolski
Prowadzący: Maciej Nowicki / Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

W czasie warsztatów uczestnicy będą mogli pracować wspólnie z jednym z najciekawszych polskich szefów kuchni, ale także wspólnie z nim rekonstruować staropolskie przepisy kulinarne z wykorzystaniem regionalnych produktów z Wielkopolski.

Warsztaty będą miały charakter otwarty.
Liczba miejsc ograniczona.
Cena: 170 zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.

🍷17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2017”

W tym roku po raz pierwszy naszemu festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs winiarski, który organizujemy wraz ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich. Wraz z jego przedstawicielami wyróżnimy „Korkami” najlepsze polskie wina.

🍷17.00-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów oraz produktów regionalnych

Degustacja będzie miała charakter degustacji stolikowej, w czasie której każdy z zaproszonych winiarzy, cydrowników i producentów będzie prezentował swoje wyroby. W jednym miejscu będzie można zdegustować i kupić ponad sto polskich win, cydrów i wyrobów regionalnych z Wielkopolski.

Degustacja otwarta przeznaczona dla wszystkich zainteresowanych.
bezzwrotna kaucja za kieliszek: 20 zł, płatne na miejscu

Kontakt: Tomasz Kramer wino@spot.poznan.pl +48 835 88 40

🍷KONKURS WINIARSKI „POLSKIE KORKI 2017″🍷

Po raz pierwszy w ramach festiwalu „Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017” odbędzie się Konkurs Winiarski „Polskie Korki 2017”.
Ma on na celu dokonanie profesjonalnej oceny polskich wyrobów winiarskich, ale tylko takich, które zostały wytworzone w 100% z winogron uprawianych i zebranych w Polsce. W Konkursie mogą wziąć udział produ¬cenci i importerzy wina, niezależnie od tego, czy będą uczestnikami festiwalu.
Próbki win, podzielonych według odpowiednich kategorii, będzie oceniać międzynarodowe Jury Konkursowe, składające się z członków Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, które objęło patronatem nasz festiwal.


Pełen skład jury: Ursula Heinzelmann (wiecej: http://bit.ly/2qVz8Wu), Tomasz Prange Barczyński (Przewodniczący jury, więcej: http://bit.ly/2rGj78m), Maciej Nowicki (więcej: http://bit.ly/2rXE7Vt), Lechosław Olszewski (Sekretarz jury), Łukasz Głowacki, Paweł Białęcki, Maciej Sokołowski, Maciej Danielewicz, Mateusz Dobrzykowski, Tomasz Kramer. więcej: http://bit.ly/2ro7ZNy

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych o zapoznanie się z regulaminem http://bit.ly/2pbLJWq oraz formularzem zgłoszeniowym http://bit.ly/2pSfKsY

Patronat honorowy: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Patronat: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Kobiety i Wino, USTA, Food & Friends, Winicjatywa
Współorganizator: Magazyn WINO





comments powered by Disqus