Redakcja

Nanan górą!

We Wrocławiu na Kotlarskiej zjemy eklery w formie tradycyjnej na bazie parzonego ciasta i crème pâtissière. To co je wyróżnia, to smaki lukrów i karmelizowane posypki, misterne zdobienia. – Eklera to ciastko, które znają już chyba wszyscy, ale my staramy się mu nadać nieco bardziej nowoczesny wygląd, jednocześnie szanując klasyczny wzór. Cały czas wymyślamy nowe wariacje smakowe, aby zaspokoić apetyt smakoszy – opowiada Justyna Kawiak, współwłaścicielka.

– 1/06/2017 –

Nanan, z języka francuskiego, oznacza łakocie i smakołyki. Tę krótką i zapadającą w pamięć nazwę wymyśliło Buck Studio, które umiejętnie nadało całej przestrzeni właśnie taki cukierkowy, delikatny styl. Pastelowa cukiernia pełna jest zaokrąglonych kształtów, nawiązujących do puszystych eklerów. – Kiedy ruszałyśmy z projektem, wiedziałyśmy, że nasze miejsce musi być wyjątkowe, zupełnie inne cukierni, które znamy – tłumaczy Basia Migdał-Bobrowska, współzałożycielka Nanan. I faktycznie Nanan wyróżnia się nie tylko na tle polskich pracowni, ale także tych zagranicznych. Docenili to jurorzy amerykańskiego konkursu Hospitality Design Awards. Projekt Buck Studio został wybrany spośród 640 wysłanych zgłoszeń i przeszedł do finału. Ogłoszenie wyników już 7 czerwca w Nowym Jorku. Założycielki Nanan skromnie mówią, że skupiają się na bieżących działaniach i jakoś bardzo nie zastanawiają nad wygraną. Trzymamy kciuki – niech trofeum stanie na tle różowego pluszu!

 

NANAN

Kotlarska 32, Wrocław

https://www.facebook.com/cukierniananan/

 

tekst: Dagmara Rosiak, zdjęcia: PION





comments powered by Disqus