Grzegorza Łapanowskiego znacie m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji. Wiecie, że gotuje, szkoli kucharzy, pracuje z dzieciakami. Ale pewnie nie wiecie, że Grzegorz od lat notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. O smakach i nowych daniach myśli bez wytchnienia. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów narodził się pomysł na książkę „Wzór na smak” – jej premiera już na początku kwietnia.
Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też smak umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas „działają” i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne.
Opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębię, charakter. Jak najlepiej potraktować np. pomidora, jak go pokroić, zetrzeć, zmielić, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Grzegorz zdradza z czego zrobić doskonałą panierkę i jak przygotować idealnego soczystego kurczaka. Opisuje, jak wydobyć kwintesencję smaku bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, anyżu, kopru włoskiego, czosnku, cebuli, cytryny, łącząc je z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną czy rybami.
Łapanowski rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. To książka o spotkaniu smaków. Idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania.
„Wzór na smak”, Grzegorz Łapanowski, Wydawnictwo Full Meal 2017
Książkę można kupić w promocyjnej cenie TU
Zobacz też podobne artykuły
Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuPrzewodnik po Stambule
Na początku jest szok. Zawsze. Bo niby wiesz, czego się spodziewać, ale prawdziwe miasto robi większe wrażenie niż liczby w przewodnikach czy kontury wyrysowane na mapach. Stambuł obezwładnia. Uderza we wszystkie zmysły, zawraca w głowie. Pierwsza reakcja – onieśmielenie. A może nawet poczucie przytłoczenia dźwiękami, nieustannym ruchem wokół. Ale to mija wraz z pierwszą filiżanką
# StambułPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Święto dzieci
W cyklu naszych świąt organizowanych wspólnie z Mysią 3 tym razem zapraszamy na dzień dedykowany najmłodszym. Przedstawimy selekcję wyjątkowych marek, które tworzą zabawki, ubranka, kosmetyki, książki i meble dla dzieci. Ale co dla nas ważniejsze, chcemy pokazać, jak aktywnie spędzać czas z dziećmi – dlatego do współpracy zaprosiliśmy stowarzyszenia, które organizują ciekawe warsztaty. Działają na
#