JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Wegańsko i ekologicznie



 
 
Wiele się zmieniło od czasów, kiedy oferta gastronomiczna festiwali muzycznych ograniczała się do kiełbasy z grilla i waty cukrowej, i z dumą możemy powiedzieć, że OFF Festival czynnie uczestniczył w tej rewolucji – opowiada Artur Rojek, pomysłodawca i szef OFF Festivalu – Starannie dobieramy firmy, które współtworzą naszą Strefę Gastronomiczną, bo chodzi nam nie tylko o bogactwo oferty, ale też o to, by serwowane na OFFie potrawy były zdrowe, oparte na wartościowych produktach, często z ekologicznych upraw i z certyfikatami Fair Trade. Są propozycje dla wegan i wegetarian, potrawy bezglutenowe i menu dla dzieci, a o środowisko dbamy segregując śmieci i korzystając z biodegradowalnych naczyń. Czego możecie spodziewać się po Strefie Gastronomicznej w tym roku? Szczegóły poniżej.
3 Siostry
Kawa najwyższej jakości. Alternatywne metody parzenia. Ręcznie robione i wypiekane na miejscu bajgle. Domowe ciasta, smoothies i koktajle.
BB Kings
Prawdziwe amerykańskie Grill & BBQ. Wszystko przyrządzamy w oryginalnym półtoratonowym smokerze, opalanym jedynie sezonowanym drewnem wędzarniczym oraz węglem drzewnym. Ogień czyni nasze gotowanie wyjątkowym? Żywy ogień. Kapryśny, podatny na wiatr, nie zawsze chętny do współpracy, ceniący czas. To on dodaje całej magii, dodaje smaku naszemu jedzeniu, które jest bB.B.Kingsliskie naturze. Podążajcie za dymem, by nas znaleźć…
Bottled
Brain Food – organiczny koktajl, bazujący na superfoods, czyli składnikach o wysokiej wartości odżywczej. Poprawia koncentrację, odżywia.Vitamin Shot – organiczny napój, pełen witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Wyciskany metodą cold press. Esencja wybranych warzyw i owoców.Mleko natury – mleko roślinne, skomponowane z kasz, orzechów i przypraw. Działa odżywczo, przeciwzapalnie i relaksująco.
Diament – Karczma Śląska
Serwujemy typowe dania z grilla, jak wuszt czy krupniok. Dla wegetarian proponujemy epną rybkę, bratkartofle i pyszne placki kartoflane. Wofercie mamy również tradycyjne śląskie zupy. Stanowisko będzie utrzymane w lokalnym klimacie, dodajemy baner z grubiorzem i elementy dekoracyjne, w tym stroje dla obsługi, nawiązujące do regionalnych. Towarzyszy nam niezmiennie gwara śląska – zarówno w menu, jak i na banerach. Zależy nam, by ludzie z całej Polski i świata mogli zasmakować typowej śląskiej kuchni i poznać gościnność tutejszych gastronomów.
Etno Cafe
Proponujemy 12 rodzajów kawy, sprowadzanych z Etiopii, Rwandy i Brazylii od zaprzyjaźnionych plantatorów. Jednorodne i mieszanki. Washed i natural (różne typy obróbki ziarna).
Specjalność – Cold Brew Coffee by Etno Cafe. Wyróżniki produktu: mniejsza kwasowość niż w kawie parzonej, wyższa zawartość kofeiny, bomba antyoksydantowa, niska kaloryczność (tylko 2 kalorie w 100 ml).
 
 

 
Frutropia
Nasza propozycja to soki (Detoks, Rubin i Jabarbar), Koktajle (Energia, Turbo Awokado i Sun on the Beach), Owsiankowy Kubek (owsianka, mleko roślinne, orzechy, bakalie, świeże owoce, masło orzechowe, domowa konfitura malinowa) i lemoniady (Lawendowa, Yerba Mate, Klasyczna).
Glaviće
Glaviče to tegoroczna nowość na rynku food trucków. Tworząc ten oryginalny produkt inspirowaliśmy się street foodem krajów centralnej i południowej Europy. Podstawą jest jedyna w swoim rodzaju razowa bułka w kształcie rożka, pieczona na naturalnym zakwasie, którą wypełniamy mięsnymi kulkami z najwyżej jakości wołowiny własnej produkcji lub kiełbaskami wieprzowymi, tworzonymi tylko dla nas przez małą masarnie z wielopokoleniową tradycją. Całość dopełniają świeże warzywa, kiełki oraz wyjątkowe gorące sosy naszej własnej produkcji, które tworzymy ze smakiem i pasją, na naturalnych bazach, bez ulepszaczy smaku.
Good Cake
Nasza filozofia pieczenia jest bardzo prosta: Look Good – Taste Good – Be Good. Wszystkie nasze wypieki prezentują się pięknie i apetycznie, bo używamy tylko najlepszych, naturalnych składników. W naszych ciastach nie znajdziecie żadnych utrwalaczy, konserwantów czy polepszaczy. Używamy jaj od kur z wolnego wybiegu. Chcemy po prostu robić dobre ciasta, które będą wam smakować i z których sami możemy być dumni. Good Cake to cukiernia rzemieślnicza stworzona przez Szkotkę Bellę, która osiadła na Śląsku.
Hocio – wegański hot dog
Chodziło o stworzenie produktu, który najbardziej przypominałby tradycyjnego hot doga, ale jednocześnie był w 100% wegański. Korzystamy z parówek Polsoji, najlepszego na rynku zamiennika mięsnej parówki, w dodatku zrobionego z naturalnych składników, bez konserwantów i polepszaczy. Bułki piecze nam bardzo fajna piekarnia Aromat. Reszta to nasze sosy i dodatki. Dużo pracowaliśmy nad smakami, tak by nie była to zwykła bułka z parówką i ketchupem.
Hurry Curry
Hurry Curry już po raz siódmy zagości na waszych offowych talerzach! Sekret naszego jedzenia tkwi w jakości i oryginalnych recepturach. Tworząc Hurry Curry chcieliśmy zaproponować coś zdrowszego, lepszego i ciekawszego. Stworzone przez nas menu jest bezkompromisowo autentyczne. Zapraszamy na dania bez glutenu, bez laktozy, bez sztucznych barwników, ugotowane na bazie domowych masal indyjskich i świeżo utartych past z rejonów Azji południowo-wschodniej.
Kafar – cafe und tee caravan
Kafar to wspólny projekt trzech pasjonatów kawy i herbaty. Z 30-letniej przyczepy serwujemy najlepsze napary, jakości speciality. Pracujemy w standardach najlepszych kawiarni z najlepszymi baristami. Możecie u nas spróbować kultowego flat white, cold brew z kawy lub herbaty lub kawy przelewowej z najlepszych kaw z mikro zbiorów.
Kavke Cafe
Mobilna kawiarnia z najlepszą kawą i pysznymi lodami. Dodatkowo napijecie się u nas kawy zbożowej oraz niepowtarzalnych herbat sypanych. Kawiarnia powstała na zabytkowym Piaggio Ape z 1981 roku. Auto przywieźliśmy z Włoch, z miejscowości Pescara, na wysokości Rzymu, następnie zostało przez nas odrestaurowane i przystosowane pod małą gastronomię.
Krowarzywa
Wegańskie burgery + dodatki ze zdrowych i sezonowych produktów, bułki pieczone według naszej receptury, sosy domowej roboty.
 
 

 
Lampredotto
Nowy projekt, unikatowy w skali Polski. Jako jedyni serwujemy Lampredotto tutto, oryginalną kanapkę z gotowaną wołowiną po toskańsku oraz Trippa à la Fiorentina, zupę z wołowiną po florencku. Lampredotto tutto to długo gotowany, miękki kawałek trawieńca, krojony na oczach klienta, serwowany w pszennej bułce, wypiekanej na nasze zamówienie, bez konserwantów, doprawione pieprzem i solą oraz 15-składnikowym sosem salsa verde lub pikantną oliwą (salsa picante). Trippa à la Fiorentina to lekko pikantna, gęsta zupa warzywna, z poszatkowanymi kawałkami trawieńca.
Los Santos
Los Santos Bar jest food truckiem, serwującym międzynarodowe dania. Wyszukuje dla was najlepsze, najbardziej oryginalne i najsmaczniejsze przepisy z całego świata. Potrawy serwowane są w formie przekąskowej, aby można było się nimi dzielić w gronie rodziny i znajomych lub – dla bardziej głodnych – w formie sandwicha, np. bałkański burger, meksykańskie burritos czy tajski wrap.
Marchewka z groszkiem
Jak co roku Marchewka z Groszkiem zaprasza na tradycyjne, ręcznie robione pierogi. Oprócz ruskich, z mięsem i słynnych szpinakowych z sosem serowym, lepimy dla was również pierogi z pieczoną gęsiną i gruszką. A w upalne dni zapraszamy na chłodnik z botwinki.
 
MOMO
Jedzenie z dobrą energią. Już 16 lat na krakowskim Kazimierzu gotujemy zdrowo, naturalnie i bez mikrofali. Wersja OFF jest w 100% wegańska i w większości bezglutenowa. Nasze klasyki to południowoindyjski sambar i masala dosa, marokański tażin, harira i hummus, bezglutenowe naleśniki, lemoniada imbirowa, szarlotka jaglana i last but not least – słynny sos orzechowy.
Pizza i Wino
Już od kilku lat na OFFie serwujemy pizzę i wino. W tym roku też będziemy i zapraszamy na naszą pizzę prosto z pieca i schłodzone wino, bo słuchanie muzyki na głodno to grzech, a bez lampki wina to zbrodnia.
Sezonovo Hot Dog
Festiwalowa koncepcja hot dogów w nowej, odświeżonej formie. Wysokiej jakości bułka, do tego soczysta kiełbaska wieprzowa i sezonowe dodatki, jak np. sos BBQ z arbuza, na pewno zachęcą wielu fanów tego prostego dania do chwycenia go w dłoń i cieszenia się smakiem.
Sztuka śledzia
Produkt, który jest naszym szlagierem to oryginalne holenderskie śledzie matiasy oraz sałatki z tych śledzi, przygotowywane według naszych receptur. Matias, czyli młody śledź przed pierwszym tarłem, jest chlubą narodową Holandii. Odławiany jest tylko dwa miesiące w roku, a pierwsza tona z wiosennego połowu trafia na dwór królewski. Święto matiasa w Holandii porównywane jest do święta młodego wina we Francji. W naszym menu podajemy matiasa w bułce z cebulką na liściu sałaty, solo z zieloną cebulką oraz w wersji sałatek. Do tego serwujemy zupę rybną i herbatę korzenną z imbirem i kardamonem.
Walenty Kania
Z wykształcenia technolog żywności i zootechnik, z pasji kucharz, podróżnik i miłośnik wszelakich dziwactw kulinarnych. Autor książek kulinarnych: „Kuchnia dla odważnych. Podroby”, „Kuchnia dla odważnych. Raki” i „Kuchnia dla odważnych. Króliki i zające”. Współautor książki „Ślimaka kulinarna podróż”. Jego festiwalowe menu będzie dla odważnych. Nie zabraknie raków, ślimaków, podrobów, kiełbasy z kozy, sarny, barana. Wszystko będzie przygotowywane na żywym ogniu.
Winni Czarodzieje
Importer win pochodzących z małych, rodzinnych winnic, w których tradycja wytwarzania win sięga wielu pokoleń wstecz. Są to tzw. wina autorskie, w większości wegańskie, biologiczne lub biodynamiczne. Na OFF Festivalu proponujemy m.in. portugalskie wino Split, produkowane przez młode pokolenie winiarzy, miłośników rocka, którzy stworzyli je specjalnie na europejskie festiwale.
Wusztzkarry
Znany katowicki food truck, serwujący kiełbaski, robione specjalnie dla nich w śląskiej, rodzinnej masarni. Każdy z zestawów składa się z pokrojonej na kawałki jednej z trzech dostępnych kiełbas, polanej aromatycznym, ciepłym sosem curry, z dodatkiem grillowanego pieczywka lub porcją oryginalnych belgijskich frytek.
Zielony Talerz
Roślinne, zdrowe i etyczne łakocie. Jesteśmy dwojgiem ludzi zakochanych w tworzeniu smakowitych ciast i ciasteczek, pysznych tortów, apetycznych babeczek i pralinek. Specjalność zakładu to lody – na bazie śmietan własnej produkcji, mlek roślinnych (sojowego, ryżowego, migdałowego, kokosowego etc.) i naturalnych produktów najwyższej jakości (czekolady belgijskiej, świeżych owoców, bakalii, kawy ze Sprawiedliwego Handlu, prawdziwej wanilii etc.). Słodzimy je brązowym cukrem trzcinowym, syropem z agawy lub daktylami. Nasze lody są również bezglutenowe, odpowiednie dla alergików, diabetyków, wegan i wegetarian. Są też o co najmniej połowę mniej kaloryczne od zwykłych.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin