Redakcja

Plony na jesień

Tęsknimy do wiejskiego życia. Uwielbiamy produkty, które można kupić bezpośrednio od rolników. Pod koniec września, kiedy natura obdarowuje nas obfitością polnów, chcemy spotkać się wz wami i sprawdzić jak smakuje, wygląda i pracuje dziś polska wieś. Będzie można skosztować wiejskich produktów, porozmawiać z tymi, którzy przeprowadzili się na wieś i prowadzą swoje gospodarstwa, poznać kooperatywy oraz uczestniczyć w warsztatach rękodzieła.

– 12/08/2017 –


Będziemy delektować się potrawami i produktami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, podziwiać polskie rękodzieło, ale w nowoczesnej formie. Poznamy polskich rolników młodej generacji, którzy świadomie porzucili miasto, by zająć się nowoczesną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Mają świetnej jakości produkty, wiedzą jak je opakowywać, jak promować. Mogą być inspiracją dla innych.

Do strefy wystawców zaprosimy rolników, rzemieślników, wytwórców i artystów z całej Polski. Dowiemy się, jak uprawiać, piec, przetwarzać, wędzić, ważyć w oparciu o dawne metody. W strefie warsztatowej spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy i jak warto żyć na naszej wsi. Porozmawiamy z tymi, którzy porzucili miasto i pobyt na wsi zamienili w sposób na życie, dowiemy się, co było trudne w tym procesie, gdzie można szukać wsparcia, dofinansowań. Porozmawiamy też z restauratorami, którzy zakładają swoje własne uprawy, by zyskać większy wpływ na to, co ląduje na talerzach w ich restauracjach. Będzie też odrobina mody w klimacie etno, ceramika oraz naturalne kosmetyki.

Patrnerzy: Mysia 3, Kotlina Natury

Partnerzy prasowi: Gazeta wyborcza, Gazeta.pl, Co jest grane, USTA Magazyn, Warsaw Foodie, Mlask





comments powered by Disqus