Redakcja

Zupa z cukinii z rozmarynem i mlekiem kokosowym

Prosto z rozpalonej słońcem Sycylii Mickey Rotten przywozi wam dzisiaj zupę, która łączy świeży rozmaryn z cukinią, mleko kokosowe i przepełnione nutami umami pieczone pomidory. Można serwować ciepłą lub nieco chłodniejszą, gdy doskwierają nam upały.

– 14/08/2017 –

Składniki:

(5 porcji)
krem rozmarynowy:

  • puszka mleka kokosowego
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • duża szczypta płatków chilli
  • sól do smaku

pieczone pomidory:

  • 15 małych pomidorów
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku w łupinach, lekko zmiażdżonych
  • 5 gałązek rozmarynu

krem z cukinii:

  • 2 średniej wielkości cukinie – około 500g
  • 1 średniej wielkości cebula grubo posiekana
  • 3 obrane, posiekane ząbki czosnku
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 1.5 l wody
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Pomidory mieszamy wraz z czosnkiem, rozmarynem, oliwą i solą. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut.
Mleko kokosowe gotujemy wraz z rozmarynem i oliwą około 10 minut nie pozwalając aby się zagotowało. Blendujemy na gładko wraz z płatkami chilli i przecieramy przez drobne sito. Solimy do smaku i trzymamy w cieple.
W garnku rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu szklimy cebulę wraz czosnkiem około pięciu minut. Wlewamy wodę, sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną cukinię i gotujemy 6-8 minut. Wlewamy białe wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne dwie minuty. Blendujemy całość na gładko, solimy pieprzymy do smaku.
Do dużych miseczek wlewamy jednocześnie krem z cukinii i krem rozmarynowy tak aby jak najmniej się ze sobą wymieszały. Dodajemy po 3 pieczone pomidorki na porcję i serwujemy.

Przepis: Michał Gniłka / Mickey Rotten, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/ magazyn USTA





comments powered by Disqus