Redakcja

Białkowy, węglowodanowy czy mieszany?

Agnieszka Pająk – diet coach, twórczyni popularnego portalu Slow Food Life i propagatorka zdrowego stylu życia – przekonuje, że warto słuchać swojego ciała i obserwować je, aby dobrać odpowiednią dietę.

– 26/09/2017 –

W swojej nowej książce „Metaboliczne IQ…” pisze: „Mimo globalizacji i migracji nie można zmienić natury. Dlatego też nie istnieje jeden, uniwersalny sposób właściwego odżywiania się odpowiedni dla wszystkich. Diety bywają pomocne jako terapia krótkofalowa. Jednak kluczem do zdrowia jest stopniowa zmiana stylu życia, która doprowadzi do zminimalizowania stresów psychicznego, fizycznego i środowiskowego”. Dlatego Pająk proponuje, by dobrać swój sposób żywienia oraz grupy produktów do danego typu metabolicznego. Trzy podstawowe typy to: białkowy, węglowodanowy i mieszany. Z książki dowiecie się, który z nich reprezentujecie (mogą być też kombinacje) i dzięki temu z łatwością wdrożycie nowe kulinarne przyzwyczajenia. Co więcej, szybko nauczycie się też „diagnozować” innych: „Okazuje się, że identyfkowanie typów to świetna zabawa. Obserwując ludzi i ich zachowania, jesteś w stanie określić ich typy” – przekonuje Pająk. USTA patronują publikacji.

Agnieszka Pająk, Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia

Wydawnictwo Pascal 2017





comments powered by Disqus