W swojej nowej książce „Metaboliczne IQ…” pisze: „Mimo globalizacji i migracji nie można zmienić natury. Dlatego też nie istnieje jeden, uniwersalny sposób właściwego odżywiania się odpowiedni dla wszystkich. Diety bywają pomocne jako terapia krótkofalowa. Jednak kluczem do zdrowia jest stopniowa zmiana stylu życia, która doprowadzi do zminimalizowania stresów psychicznego, fizycznego i środowiskowego”. Dlatego Pająk proponuje, by dobrać swój sposób żywienia oraz grupy produktów do danego typu metabolicznego. Trzy podstawowe typy to: białkowy, węglowodanowy i mieszany. Z książki dowiecie się, który z nich reprezentujecie (mogą być też kombinacje) i dzięki temu z łatwością wdrożycie nowe kulinarne przyzwyczajenia. Co więcej, szybko nauczycie się też „diagnozować” innych: „Okazuje się, że identyfkowanie typów to świetna zabawa. Obserwując ludzi i ich zachowania, jesteś w stanie określić ich typy” – przekonuje Pająk. USTA patronują publikacji.
Agnieszka Pająk, Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia
Wydawnictwo Pascal 2017
Zobacz też podobne artykuły
O śmierdzących serach, dinozaurach i o tym, co ma orgazm do sosu rybnego
O fermentacji, jej znaczeniu dla naszej cywilizacji, wczesnych początkach i aktualnych osiągnięciach opowiada USTOM David Zilber, szef laboratorium fermentacji w kopenhaskiej Nomie. Pewnie wiesz, o co cię zapytam? Czym jest fermentacja? Zamianą cukru w alkohol? Prawie. Fermentacja to zamiana jednego składnika w inny składnik przy udziale mikroorganizmów. Jak to się stało, że odkrył ją dla siebie człowiek? Kiedyś w laboratorium pokazywaliśmy
# David Zilber, fermantacja, NomaNadzieja, pasja i bauhaus
Pamiętacie poznańskiego Je Susa, który przez kilka lat serwował wspaniała roślinną, autorską kuchnię na Taczaka? Mamy dobre wieści. Je Sus powraca w nowej odsłonie. Tym razem ma kobiecą twarz Nadziei, jest prowadzony przez Ewelinę Gracz, a autorką pięknego minimalistyczno-bauhausowego wnętrza jest Agnieszka Owsiany. Odwiedziliśmy Nadzieję i spotkaliśmy się z obiema paniami, by dowiedzieć się jak
# Agnieszka Owsiany, BAUHAUS, Concordia Design, Ewelina Gracz, Nadzieja, Poznań, restauracjiaWielki Gastronom
Zanim Henryk Babiński stał się kulinarnym guru Paryża, poszukiwał złota i cennych złóż – od Gujany po Syberię. Do dziś nie do końca wiadomo, dlaczego swoje wiekopomne dzieło Gastronomie Pratique” podpisał pseudonimem Ali-Bab. Słynna „Gastronomie Pratique”, zwana też biblią smakoszy, wraz z kolejnymi wydaniami przybierało na wadze, tak jak jego autor. Opublikowana po raz pierwszy w
# Ali Bab, Gastronomie pratique, Henryk Babiński, Magdalena Kasprzyk-ChevriauxPolskie góry – nasz wybór!
Byliśmy wybredni – bo z jednej strony piękna natura, z drugiej: infrastruktura, która nie nadąża. W Zakopanem tłok, w powietrzu smog, piękne wille niszczeją. Trudno wyłuskać tu coś nowoczesnego. Ale pytaliśmy, jeździliśmy, i się udało. Zebraliśmy dla was kilka miejsc, w których warto się zatrzymać podczas zimowej wyprawy, nie tylko w Tatry. A jeśli macie
# Gęś w dymie, góry, przewodnik, Tatry, Villa 11