Podczas warsztatów przygotujecie chleb pszenny na zakwasie, chleb żytni oraz fougasse od podstaw – od przygotowania zakwasu na chleb pszenny, przygotowania ciasta właściwego, rozciągania, formowania, nacinania, aż do pieczenia.W międzyczasie, w części teoretycznej, poznacie tajniki przygotowania zakwasu, jego rodzaje, zdobędziecie wiedzę o rodzajach mąki i jej zastosowaniu oraz uzyskacie cenne wskazówki przy wypieku tradycyjnego francuskiego chleba. W trakcie warsztatów przewidziany jest wspólny brunch, na który przygotujemy fougasse z różnymi dodatkami.
Każdy uczestnik wróci do domu z dwoma gorącymi bochenkami chleba, suszonym zakwasem i przepisami, które będzie mógł wykorzystać w domu, aby cieszyć się smakiem i zapachem samodzielnie upieczonego chleba.
Jessica Bongibault jest kucharzem i piekarzem urodzonym i wychowanym w Paryżu.
Po zakończeniu kariery w międzynarodowej dyplomacji postanowiła pójść za głosem serca i uczynić swoją pasję gotowania i pieczenia sposobem na życie.W ciągu ostatnich 5 lat pracowała w kilku restauracjach i piekarniach we Francji, Szwecji i Polsce, zgłębiając sekrety chleba wypiekanego na zakwasie i z ciasta drożdżowego. Ugniatanie, podnoszenie, kształtowanie i pieczenie opanowała do perfekcji, pracując z wybitnymi rzemieślnikami.
W 2016 roku ukończyła „CAP Boulangerie”, uzyskując dyplom narodowy uprawniający do założenia własnej piekarni we Francji.
Termin i miejsce warsztatów:
30/09 i 01/10 (sobota i niedziela – 2 terminy do wyboru)
Godz. 9:30-16:00
Warsztaty odbędą się w sali warsztatowej MENORA InfoPunkt
(wejście przez Charlotte Menora, plac Grzybowski 2)
Zapisy:
Mailowo na adres info@bistrocharlotte.com
Wpłata na nr konta 83 1160 2202 0000 0002 6122 1571,
w tytule „Warsztaty, imię i nazwisko, dzień”
Potwierdzenie przelewu z danymi (mail, telefon, dzień warsztatów) na adres info@bistrocharlotte.com
Obowiązuje kolejność zgłoszeń mailowych.
Cena:
200 zł
Zobacz też podobne artykuły
Jednorożce i ślimaki
Pierwsza Charlotte powstała przy placu Zbawiciela 10 lat temu i błyskawicznie podbiła serca warszawiaków. Formuła francuskiego bistro, które rano, w południe i wieczorem serwuje pieczywo, kanapki, słodycze, kawę czy wino w eleganckim stylu i w przystępnej cenie chwyciła, wiec wkrótce pojawiły się też lokale w Krakowie, Wrocławiu i druga lokalizacja w Warszawie. Dziś w stolicy
# Charlotte, Justyna Kosmala, WarszawaGęsi pipek i chałka
Właśnie otworzyła się nowa Charlotte w Warszawie. Tym razem lokalizacja historyczna – plac Grzybowski. Tu przez lata mieściła się restauracja Menora. Charlotte podtrzymuje jej tradycje, poza swoją regularną ofertą, będzie serwować potrawy znane z żydowskiej kuchni, np. gęsi pipek, śledzia marynowanego w occie na chlebie czy chałkę, a także organizować warsztaty kulinarne. Oprócz jedzenia znajdzie
# chałka, Charlotte, Charlotte Menora, Gęsi pipek, Justyna Kosmala, PolinW mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek Ujazdowski