Redakcja

Chleb z Jessicą Bongibault

Charlotte zaprasza na warsztaty poświęcone wypiekowi tradycyjnego chleba francuskiego w domowej kuchni bez użycia maszyn i w oparciu o tradycyjne francuskie receptury. Dowiecie się także, co łączy francuskie i żydowskie wypieki.

– 24/09/2017 –

Podczas warsztatów przygotujecie chleb pszenny na zakwasie, chleb żytni oraz fougasse od podstaw – od przygotowania zakwasu na chleb pszenny, przygotowania ciasta właściwego, rozciągania, formowania, nacinania, aż do pieczenia.W międzyczasie, w części teoretycznej, poznacie tajniki przygotowania zakwasu, jego rodzaje, zdobędziecie wiedzę o rodzajach mąki i jej zastosowaniu oraz uzyskacie cenne wskazówki przy wypieku tradycyjnego francuskiego chleba. W trakcie warsztatów przewidziany jest wspólny brunch, na który przygotujemy fougasse z różnymi dodatkami.
Każdy uczestnik wróci do domu z dwoma gorącymi bochenkami chleba, suszonym zakwasem i przepisami, które będzie mógł wykorzystać w domu, aby cieszyć się smakiem i zapachem samodzielnie upieczonego chleba.

Jessica Bongibault jest kucharzem i piekarzem urodzonym i wychowanym w Paryżu.
Po zakończeniu kariery w międzynarodowej dyplomacji postanowiła pójść za głosem serca i uczynić swoją pasję gotowania i pieczenia sposobem na życie.W ciągu ostatnich 5 lat pracowała w kilku restauracjach i piekarniach we Francji, Szwecji i Polsce, zgłębiając sekrety chleba wypiekanego na zakwasie i z ciasta drożdżowego. Ugniatanie, podnoszenie, kształtowanie i pieczenie opanowała do perfekcji, pracując z wybitnymi rzemieślnikami.
W 2016 roku ukończyła „CAP Boulangerie”, uzyskując dyplom narodowy uprawniający do założenia własnej piekarni we Francji.

Termin i miejsce warsztatów:

30/09 i 01/10 (sobota i niedziela – 2 terminy do wyboru)

Godz. 9:30-16:00
Warsztaty odbędą się w sali warsztatowej MENORA InfoPunkt
(wejście przez Charlotte Menora, plac Grzybowski 2)

Zapisy:
Mailowo na adres info@bistrocharlotte.com
Wpłata na nr konta 83 1160 2202 0000 0002 6122 1571,
w tytule „Warsztaty, imię i nazwisko, dzień”

Potwierdzenie przelewu z danymi (mail, telefon, dzień warsztatów) na adres info@bistrocharlotte.com
Obowiązuje kolejność zgłoszeń mailowych.

Cena:
200 zł





comments powered by Disqus