Redakcja

Jeść, jak Georgia O’Keeffe: kwiaty w cieście

Można tak samo, jak Georgia akacje, przyrządzać kwiaty czarnego bzu, kwiaty cukinii i dyni, które jeszcze wciąż mamy późnym latem w ogrodach, na działkach czy ryneczkach, i podawać „na drugie”. Ona jadała je na tak zwany „noon”, jak mówiła o lunchu, który odbywał się punktualnie w południe i jedzony był w malarskiej pracowni.

– 13/09/2017 –

Widzę na zdjęciach: kwiaty akacji zwisały kaskadami wokół rudych ceglanych ścian farmy w Abiquiu w Meksyku, na której Georgia jeszcze jako mężatka postanowiła zamieszkać, uprawiać sztukę i ziemię, a od czasu do czasu odwiedzać męża – Steiglitza w Nowym Yorku.  Ciasto na racuszki kwietne w jej książce kucharskiej opisane jest tak:

 

  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, szczypta, dla podkreslenia słodyczy
  • olej

Kwiaty umyć, osuszyć. Jajko rodzielić, ubić białko na sztywno, żółtko połączyć z solą i mąką. Przełożyć do płynnego ciasta ubite białko, delikatnie zmieszać.

Po jednej kiści akacji, baldachu bzu lub kwiat cukinii zanurzyć w misce i otoczyć ciastem, a potem szybko smażyć na patelni w bardzo gorącym oleju, na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Georgia podawała je z syropem klonowym. Ja posypuję cukrem pudrem.

 

 

Tekst i zdjęcie: Anna Królikiewicz





comments powered by Disqus