JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Jeść jak Georgia O’Keefee: kwiaty w cieście


Widzę na zdjęciach: kwiaty akacji zwisały kaskadami wokół rudych ceglanych ścian farmy w Abiquiu w Meksyku, na której Georgia jeszcze jako mężatka postanowiła zamieszkać, uprawiać sztukę i ziemię, a od czasu do czasu odwiedzać męża – Steiglitza w Nowym Yorku.  Ciasto na racuszki kwietne w jej książce kucharskiej opisane jest tak:
 

  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, szczypta, dla podkreslenia słodyczy
  • olej

Kwiaty umyć, osuszyć. Jajko rodzielić, ubić białko na sztywno, żółtko połączyć z solą i mąką. Przełożyć do płynnego ciasta ubite białko, delikatnie zmieszać.
Po jednej kiści akacji, baldachu bzu lub kwiat cukinii zanurzyć w misce i otoczyć ciastem, a potem szybko smażyć na patelni w bardzo gorącym oleju, na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Georgia podawała je z syropem klonowym. Ja posypuję cukrem pudrem.

 

 
Tekst i zdjęcie: Anna Królikiewicz

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin