Będziemy delektować się potrawami i produktami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, podziwiać rękodzieło, ale w nowoczesnej formie. Poznamy rolników młodej generacji, którzy świadomie porzucili miasto, by zająć się nowoczesną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Mają świetnej jakości produkty, wiedzą, jak je opakowywać, jak promować. Mogą być inspiracją dla innych.
Do strefy wystawców zaprosimy rolników, rzemieślników, wytwórców i artystów z całej Polski. Dowiemy się, jak uprawiać, piec, przetwarzać, wędzić, ważyć w oparciu o dawne metody. W strefie warsztatowej spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy i jak warto żyć na naszej wsi. Przygotujemy tradycyjne dania z jaj i sprawdzimy też jak smakują w kuchni azjatyckiej. Porozmawiamy z tymi, którzy porzucili miasto i pobyt na wsi zamienili w sposób na życie, dowiemy się, co było trudne w tym procesie, gdzie można szukać wsparcia, dofinansowań. Porozmawiamy też z restauratorami, którzy zakładają swoje własne uprawy, by zyskać większy wpływ na to, co ląduje na talerzach w ich restauracjach. Będzie też odrobina mody w klimacie etno, ceramika oraz naturalne kosmetyki.
Wystawcy: Kwaśne Jabłko, Mleczna Droga – Manufaktura Serów, La Koguta, Kotlina Natury, Kwiaciarnia Kwiaty&Miut, I Love Grain, Tartaruga, Olejarnia Zagłoby, Roboty Ręczne, Bistro Z, Projekt Makramy, Mąka i Woda, Wege Siostry, Anna Krzanik, Stanisław Kołodziej, Simple As That. Naturalnie proste detergenty, Maison Fragile, Kooperatywa Na Zdrowie, PoPo ceramics, SVOJE, LokalniNaturalni.pl – lokalny targ online, Pasieka Michał Ziółkowski, Jan Barba, Fehu Crafts, Pszczoły i my, Anna Rulecka Photography, Olejowe Smaki, Żeby Kózka, Zielony Słoń Studio Ceramiki
11.30 oraz 16.30 – na stoisku Folkisz Ani Ruleckiej odbywać się będą warsztaty z robienia kwiatów z bibuły.
12.30-13.30 – SPOTKANIE z autorem Niklasem Kampargard „Żyj jak rolnik” || 3 piętro sala wykładowa
13.30-14.00 – WYKŁAD 5 rzeczy, których nie wiecie o jajku zdradzi wam Kotlina Natury || 3 piętro sala wykładowa
12.00-15.00 – WARSZTAT ludowe pająki ze słomy i krepiny (również dla dzieci) || Kawiarnia na dole
14.00-15.00 – DYSKUSJA Nowy rolnik, jak wyprowadzić się na wieś i przeżyć z udziałem Marcina Wiechowskiego (Kwaśne Jabłko), Anny Łuczywek (Mleczna Droga – Manufaktura Serów) oraz Piotra Petryka (Kręgliccy) || 3 piętro sala wykładowa
15.00-16.00 – DYSKUSJA Kooperatywy spożywcze jak działają, jaką wybrać || 3 piętro sala wykładowa
16.00-17.00 – WARSZTAT Kompost DIY, z warszawską Premakulturą || 3 piętro sala wykładowa
WARSZTATY KULINARNE w Muzeum Etnograficznym
10.00-12.00 – Jajo egzotyczne Trisno Hamid (MOD, Regina Bar) tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy jarczak@ustamagazyn.pl
12.30- 14.30 – Pierogi, pączki i zupa nic – wiejska kuchnia tradycyjna Joanna Jakubiuk czas trwania 2 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy jarczak@ustamagazyn.pl
15.00-17.00 – Kiszonki tradycyjne i awangardowe Mead Ladies tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy jarczak@ustamagazyn.pl
Organizatorzy: USTA, MYSIA 3, Kotlina Natury
Partnerzy: Państwowe Muzeum Etnograficzne, EatPoland
Partnerzy prasowi: Gazeta Wyborcza, Gazeta.pl, Co jest grane, USTA Magazyn, Warsaw Foodie, Mlask
Zapraszamy do wspólpracy, zgłoszenia: jarczak@ustamagazyn.pl
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link