JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Plony na jesień

 
 
Będziemy delektować się potrawami i produktami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, podziwiać rękodzieło, ale w nowoczesnej formie. Poznamy rolników młodej generacji, którzy świadomie porzucili miasto, by zająć się nowoczesną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Mają świetnej jakości produkty, wiedzą, jak je opakowywać, jak promować. Mogą być inspiracją dla innych.
 
Do strefy wystawców zaprosimy rolników, rzemieślników, wytwórców i artystów z całej Polski. Dowiemy się, jak uprawiać, piec, przetwarzać, wędzić, ważyć w oparciu o dawne metody. W strefie warsztatowej spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy i jak warto żyć na naszej wsi. Przygotujemy tradycyjne dania z jaj i sprawdzimy też jak smakują w kuchni azjatyckiej. Porozmawiamy z tymi, którzy porzucili miasto i pobyt na wsi zamienili w sposób na życie, dowiemy się, co było trudne w tym procesie, gdzie można szukać wsparcia, dofinansowań. Porozmawiamy też z restauratorami, którzy zakładają swoje własne uprawy, by zyskać większy wpływ na to, co ląduje na talerzach w ich restauracjach. Będzie też odrobina mody w klimacie etno, ceramika oraz naturalne kosmetyki.
 
Wystawcy: Kwaśne Jabłko, Mleczna Droga – Manufaktura Serów, La Koguta, Kotlina Natury, Kwiaciarnia Kwiaty&Miut, I Love Grain, Tartaruga, Olejarnia Zagłoby, Roboty Ręczne, Bistro Z, Projekt Makramy, Mąka i Woda, Wege Siostry, Anna Krzanik, Stanisław Kołodziej, Simple As That. Naturalnie proste detergenty, Maison Fragile, Kooperatywa Na Zdrowie, PoPo ceramics, SVOJE, LokalniNaturalni.pl – lokalny targ online, Pasieka Michał Ziółkowski, Jan Barba, Fehu Crafts, Pszczoły i my, Anna Rulecka Photography, Olejowe Smaki, Żeby Kózka, Zielony Słoń Studio Ceramiki
 
11.30 oraz 16.30 – na stoisku Folkisz Ani Ruleckiej odbywać się będą warsztaty z robienia kwiatów z bibuły.
 
12.30-13.30 – SPOTKANIE z autorem Niklasem Kampargard „Żyj jak rolnik” || 3 piętro sala wykładowa
 
13.30-14.00 – WYKŁAD 5 rzeczy, których nie wiecie o jajku zdradzi wam Kotlina Natury || 3 piętro sala wykładowa
 
12.00-15.00 – WARSZTAT ludowe pająki ze słomy i krepiny (również dla dzieci) || Kawiarnia na dole
 
14.00-15.00 – DYSKUSJA Nowy rolnik, jak wyprowadzić się na wieś i przeżyć z udziałem Marcina Wiechowskiego (Kwaśne Jabłko), Anny Łuczywek (Mleczna Droga – Manufaktura Serów) oraz Piotra Petryka (Kręgliccy) || 3 piętro sala wykładowa
 
15.00-16.00 – DYSKUSJA Kooperatywy spożywcze jak działają, jaką wybrać || 3 piętro sala wykładowa
 
16.00-17.00 – WARSZTAT Kompost DIY, z warszawską Premakulturą || 3 piętro sala wykładowa
 
WARSZTATY KULINARNE w Muzeum Etnograficznym
10.00-12.00 – Jajo egzotyczne Trisno Hamid (MOD, Regina Bar) tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy jarczak@ustamagazyn.pl
 
12.30- 14.30 – Pierogi, pączki i zupa nic – wiejska kuchnia tradycyjna Joanna Jakubiuk czas trwania 2 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy jarczak@ustamagazyn.pl
 
15.00-17.00 – Kiszonki tradycyjne i awangardowe Mead Ladies tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy jarczak@ustamagazyn.pl
 
Organizatorzy: USTA, MYSIA 3, Kotlina Natury
 
Partnerzy: Państwowe Muzeum Etnograficzne, EatPoland
 
Partnerzy prasowi: Gazeta Wyborcza, Gazeta.pl, Co jest grane, USTA Magazyn, Warsaw Foodie, Mlask
 
Zapraszamy do wspólpracy, zgłoszenia: jarczak@ustamagazyn.pl


Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa