Redakcja

Jeść jak Georgia O’Keefee: sałatka z buraków i fasolki

Dziś kolejny przepis z cyklu „Artist’s kitchen”. O’Keeffe nie używała w swoich notatkach kuchennych słowa „dekorować”. Używała natomiast słowa „tint”, czyli po malarsku „zabarwić”, „zafarbować” kiedy pisała na przykład o sałatce z burakami: to pożądane, aby ich rubinowy kolor przenikał inne warzywa, to naturalne żeby silny pigment, który tyle miesięcy przetrwał pod ziemią, dominował pozostałe barwy warzyw. Z wyobraźnią używała przypraw: sprawdźcie z przepisu dodatek kardamonu do fasolki: nowa, śmiała konstelacja!

– 21/09/2017 –


Sałata z buraków i fasolki szparagowej

  • 5-6 buraków
  • ½ kg kombinacji fasolki, różne kolory

buraki umyj, pokrój w ćwiartki i ugotuj lub upiecz w folii, aż będą miękkie. Usuń fasolce czubki i twarde włókna, gotuj 7-8 minut w osolonym wrzątku. Pozwól warzywom nieco ostygnąć, następnie wciąż ciepłe ! zmieszaj z sosem ziołowym (przepis poniżej) i odstaw. Najlepsza jest po godzinie, można ją też zrobić poprzedniego dnia. O’Keeffe podawała ją do pieczonych ziemniaków na obiad.

Innym, bardziej egzotyczny wariantem, jaki stosowała zamiennie z sosem ziołowym, było posypywanie ciepłej jarzyny zmielonymi ziarnami kardamonu: 10 utłuczonych w możdzierzu ziaren na pół kilo ugotowanej fasolki. Na to chlust dobrej oliwy, lub stopione masło: dla mnie tak przyprawiona fasolka to odkrycie podniebienne przenoszące zmysły ponad udomowiony banał.

 

 

 

 

ziołowy dressing:

(do wszelkich sałat )

  • po 2 łyżki siekanych: szczypiorku, koperku, bazylii, pietruszki, lubczyku, estragonu
  • 4 łyżki oliwy lub wysokiej jakości oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżki musztardy ziarnistej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa, pieprz, cukier do smaku

 

Widelcem zemulguj oliwę, sok z cytryny, musztardę. Wyciśnij 1 czosnek, wsyp posiekane zioła, wymieszaj, dopraw. Drewnianą misę na sałatę „wytrzyj” rozciętym 2 ząbkiem czosnku, układaj liście sałaty, pomidory, lub sałatkę z buraków i fasoli, polej sosem ziołowym.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Królikiewicz





comments powered by Disqus