Redakcja

Warsztaty pod czas Plonów

Dzisiaj będzie o warsztatach. Niezywkle rzadko je robimy, ale z okazji PLONY / Święto Wsi mamy całą gamę! W sobotę 23 września Będzie można nauczyć się jak robić pierogi, kimczi, barszcz oraz azjatyckie dania z jajkiem!

– 19/09/2017 –

Zaczynamy od Mead Ladies i kiszonek. W najbliższą sobotę w Państwowe Muzeum Etnograficzne będzie można posmakować barszczu… z barszczu zwyczajnego oraz zrobić polewkę z już gotowej kiszonki – ponoć ulubioną zupę niejednego polskiego króla!
Gosia i Kaja nauczą też, jak przyrządzać wyjątkowe kimczi a la Mead Ladies z dodatkiem dzikich składników z naszych łąk i lasów. Opowiedzą ciekawe historie związane z kwasem jałowcowym, który rzecz jasna, uczestnicy warsztatów także wykonają na miejscu.
Uczestnicy zabiorą do domów kiszonkowe nastawy (i ogrom wiedzy nt. fermentacji), a na miejscu będzie na nich także oczekiwać cała masa gotowych kiszonek do degustacji, w tym oczywiście fermentowany welcome drink. więcej informacji tutaj:

Koszt 120 zł od osoby, zapisy: warsztaty@ustamagazyn.pl, decyduje kolejność zgłoszeń mailowych, zgloszenie jest ważne po dokonaniu wplaty na konto 93 1050 1025 1000 0092 0432 1625 z dopiskiem Warsztaty z Mead Ladies

 

 

 

JOANNA JAKUBIUK – Rodowita Podlasianka. Kuchmistrzyni i aktywistka kulinarna, jest wierna tradycji kuchni polskiej. Od 20 lat zawodowo zagniata, wałkuje, lepi i gotuje nie tylko pierogi. Codziennie! Sezonowo, z lokalnych produktów, ze smakiem i od serca. Liderka Convivium Slow Food Podlasie.
Zbiera książki kucharskie i wałki do ciasta. Podczas warsztatów kulinarnych na PLONY / Święto Wsi, wykorzystując receptury z tradycyjnej kuchni regionalnej zdradzi wszystkie tajemnice pierogowego ciasta, usmaży z uczestnikami ziemniaczane mazurskie pączki pachnące cynamonem, a także ugotuje zagadkową, pachnąca żółtkami i wanilią zupę „nic”.

Liczba miejsc: TYLKO 12 !!! Koszt 120 zł od osoby, zapisy: warsztaty@ustamagazyn.pl, decyduje kolejność zgłoszeń mailowych, zgloszenie jest ważne po dokonaniu wplaty na konto 93 1050 1025 1000 0092 0432 1625

 

 

PLAN WARSZTATÓW:

10.00-12.00 – Jajo w kuchni azjatyckiej Trisno Hamid (MOD, Regina Bar) czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl UWAGA! WARSZTAT w języku angielskim!

12.30- 14.30 – Pierogi, pączki i zupa nic – wiejska kuchnia tradycyjna Joanna Jakubiuk czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl

15.00-17.00 – Kiszonki tradycyjne i awangardowe Mead Ladies czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl

 

 





comments powered by Disqus