Zaczynamy od Mead Ladies i kiszonek. W najbliższą sobotę w Państwowe Muzeum Etnograficzne będzie można posmakować barszczu… z barszczu zwyczajnego oraz zrobić polewkę z już gotowej kiszonki – ponoć ulubioną zupę niejednego polskiego króla!
Gosia i Kaja nauczą też, jak przyrządzać wyjątkowe kimczi a la Mead Ladies z dodatkiem dzikich składników z naszych łąk i lasów. Opowiedzą ciekawe historie związane z kwasem jałowcowym, który rzecz jasna, uczestnicy warsztatów także wykonają na miejscu.
Uczestnicy zabiorą do domów kiszonkowe nastawy (i ogrom wiedzy nt. fermentacji), a na miejscu będzie na nich także oczekiwać cała masa gotowych kiszonek do degustacji, w tym oczywiście fermentowany welcome drink. więcej informacji tutaj:
Koszt 120 zł od osoby, zapisy: warsztaty@ustamagazyn.pl, decyduje kolejność zgłoszeń mailowych, zgloszenie jest ważne po dokonaniu wplaty na konto 93 1050 1025 1000 0092 0432 1625 z dopiskiem Warsztaty z Mead Ladies
JOANNA JAKUBIUK – Rodowita Podlasianka. Kuchmistrzyni i aktywistka kulinarna, jest wierna tradycji kuchni polskiej. Od 20 lat zawodowo zagniata, wałkuje, lepi i gotuje nie tylko pierogi. Codziennie! Sezonowo, z lokalnych produktów, ze smakiem i od serca. Liderka Convivium Slow Food Podlasie.
Zbiera książki kucharskie i wałki do ciasta. Podczas warsztatów kulinarnych na PLONY / Święto Wsi, wykorzystując receptury z tradycyjnej kuchni regionalnej zdradzi wszystkie tajemnice pierogowego ciasta, usmaży z uczestnikami ziemniaczane mazurskie pączki pachnące cynamonem, a także ugotuje zagadkową, pachnąca żółtkami i wanilią zupę „nic”.
Liczba miejsc: TYLKO 12 !!! Koszt 120 zł od osoby, zapisy: warsztaty@ustamagazyn.pl, decyduje kolejność zgłoszeń mailowych, zgloszenie jest ważne po dokonaniu wplaty na konto 93 1050 1025 1000 0092 0432 1625
PLAN WARSZTATÓW:
10.00-12.00 – Jajo w kuchni azjatyckiej Trisno Hamid (MOD, Regina Bar) czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl UWAGA! WARSZTAT w języku angielskim!
12.30- 14.30 – Pierogi, pączki i zupa nic – wiejska kuchnia tradycyjna Joanna Jakubiuk czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl
15.00-17.00 – Kiszonki tradycyjne i awangardowe Mead Ladies czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiPlony na jesień
Tęsknimy do wiejskiego życia. Uwielbiamy produkty, które można kupić bezpośrednio od rolników. Pod koniec września, kiedy natura obdarowuje nas obfitością plonów, chcemy spotkać się z wami i sprawdzić, jak smakuje, wygląda i pracuje dziś polska wieś. Będzie można skosztować wiejskich produktów, jaj z chowów alterantywnych, nabiału, pieczywa, porozmawiać z tymi, którzy przeprowadzili się na wieś
#Liście i ziarna
Już po raz czwarty zapraszamy na jedno z naszych ulubionych Świąt na Mysiej 3. W październiku tematem przewodnim naszego cyklicznego wydarzenia są dwie królowe – kawa i herbata! Ciężko się zdecydować, którą z nich cenimy bardziej. To co je łączy, czy raczej nasze podejście do nich, to konieczność zadbania o dobrej jakości ziarna i liście, dbałość
#Pikle egzotyczne
Jak zrobić kimchi? Jak piklować po izraelsku, a jak po japońsku? Już w najbliższą sobotę w Muzeum Fermentacji w warszawskim Shipudei Berek odbędą się kolejne warsztaty kreatywnego kiszenia. Najbliższe odbędą się 30 lipca, o 13.00 pod tytułem „Bliski wschód – Daleki wschód“. Szef kuchni Ofir Vidavsky nauczy uczestników bliskowschodniego sposobu na piklowanie cytryn, a także zrobi szybkie
# fermentacja, KIMCHI, Muzum Fermentacji, pikle, Shipudei Berek