Redakcja

Jeść jak Georgia O’Keefee: brązowy ryż z imbirem

Miss O’Keeffe, bo tak kazała się nazywać, ubóstwiała w kuchni wszystko o silnym aromacie: czosnek, cebulę, imbir, charakterne zioła. Po dniu pracy na farmie, w kuchni i pracowni zwykła żegnać się z osobami pomagającymi jej pod koniec życia prowadzić dom tymi słowami: „Do jutra, miejcie dobry wieczór! I zadbajcie o to sami, bo nikt was nie wyręczy! „. Pachnący i pełnowartościowy ryż to gwarancja świetnego dodatku dobrego wieczoru- ja używam do ryb i gorących warzyw, panna O’Keeffe także do jedzonej kilka razy w roku wołowiny lub drobiu, jeśli dostała mięso w prezencie. 

– 6/10/2017 –

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 łyżki soli
  • około 3 cm kawałek korzenia imbiru

Ryż zalej zimną wodą, posól, zamieszaj. Kiedy woda się zagotuje: dodaj imbir, drobno posiekany. zamieszaj jeszcze raz, zredukuj ogień i na małym gotuj jeszcze około 30 minut. Kiedy wchłonie wodę i będzie w ulubionej konsystencji: zdejmij z ognia, jeśli masz ochotę dodaj łyżkę masła lub oleju. Od kiedy wypróbowałam ten przepis nie jem już ryżu inaczej.

Ryż jest podstawą mego wegańskiego kakiage-don: rodzaju tempury, która jest na nim ułożona. Tym razem zanurzyłam w niej pęczek młodej polskiej włoszczyzny i kilka różyczek białego kalafiora, pocięłam surowe warzywa w pasma, mocno schłodziłam w misce wstawionej do lodówki.
Ciasto do tempury:
– gotową mieszanką mąk do tempury około 50 g na tę ilość (lub moja mieszanka: duża łyżka skrobi kukurydzianej, duża łyżka mąki ryżowej ) oprószam zimne warzywa, szybko mieszam,
– wlewam na oko lodowatą gazowaną wodę mineralną i znowu mieszam, żeby kawałki jarzyn pokryły się delikatnie powstałym ciastem lżejszym od naleśnikowego.
– wrzucam do woka na głęboki olej w temperaturze 180 stopni (ocenić można rozgrzanie tłuszczu robiąc kroplę ciasta, jeśli usmaży się błyskawicznie na złoto: to jest, jak być powinno, jeśli opadnie na dno, olej jest za zimny ).
Złociste, chrupiące gniazda warzyw wyciągam, odsączam na ręczniku papierowym, kładę na ryż, polewam sosem:

  • 3 łyżki mirinu
  • łyżeczką cukru
  • łyżeczką sosu sojowego

W kadr weszło mi wścibskie kimono, ale Panna O’Keeffe też gotowała w jednym ze swoich trzech kimon, więc czuję, że nic nie szkodzi!





comments powered by Disqus