JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Jeść jak Georgia O’Keefee: brązowy ryż z imbirem


Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 łyżki soli
  • około 3 cm kawałek korzenia imbiru

Ryż zalej zimną wodą, posól, zamieszaj. Kiedy woda się zagotuje: dodaj imbir, drobno posiekany. zamieszaj jeszcze raz, zredukuj ogień i na małym gotuj jeszcze około 30 minut. Kiedy wchłonie wodę i będzie w ulubionej konsystencji: zdejmij z ognia, jeśli masz ochotę dodaj łyżkę masła lub oleju. Od kiedy wypróbowałam ten przepis nie jem już ryżu inaczej.
Ryż jest podstawą mego wegańskiego kakiage-don: rodzaju tempury, która jest na nim ułożona. Tym razem zanurzyłam w niej pęczek młodej polskiej włoszczyzny i kilka różyczek białego kalafiora, pocięłam surowe warzywa w pasma, mocno schłodziłam w misce wstawionej do lodówki.
Ciasto do tempury:
– gotową mieszanką mąk do tempury około 50 g na tę ilość (lub moja mieszanka: duża łyżka skrobi kukurydzianej, duża łyżka mąki ryżowej ) oprószam zimne warzywa, szybko mieszam,
– wlewam na oko lodowatą gazowaną wodę mineralną i znowu mieszam, żeby kawałki jarzyn pokryły się delikatnie powstałym ciastem lżejszym od naleśnikowego.
– wrzucam do woka na głęboki olej w temperaturze 180 stopni (ocenić można rozgrzanie tłuszczu robiąc kroplę ciasta, jeśli usmaży się błyskawicznie na złoto: to jest, jak być powinno, jeśli opadnie na dno, olej jest za zimny ).
Złociste, chrupiące gniazda warzyw wyciągam, odsączam na ręczniku papierowym, kładę na ryż, polewam sosem:

  • 3 łyżki mirinu
  • łyżeczką cukru
  • łyżeczką sosu sojowego

W kadr weszło mi wścibskie kimono, ale Panna O’Keeffe też gotowała w jednym ze swoich trzech kimon, więc czuję, że nic nie szkodzi!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin