JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Jeść jak Georgia O’Keefee: omlet ziołowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół odmian delikatnych: majeranek, koper, pietruszka,
  • szczypior
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • pieprz, sól ziołowa

Rozbij w misce jajka, wlej łyżkę wody, posiekaj zioła dodaj do jajek, posól i rozbełtaj bardzo dokładnie widelcem. Rozgrzej na małej patelni łyżkę tłuszczu, na podgrzany wylej mieszankę jajeczną. Po chwili podważ lekko widelcem brzegi dookoła żeby nic nie przywarło, trzymaj na małym (!) ogniu. Ma się złocić od spodu i wolno zaparzać na wierzchu. Wyczuj ten moment, kiedy góra nie jest jeszcze sucha, tylko lekko wilgotna i złóż omlet delikatne na pół. Zsuń na talerz.
Georgia nie używała w swoich notatkach słowa „dekorować”, więc nie napiszę „teraz udekoruj”. Wszystko na talerzu miało być funkcjonalne i czyste, jak urządzenie jej kuchni, surowego salonu i minimalistycznej sypialni: żadnych ozdób, tylko sztuka, lub sztuka użytkowa. Podobnie jest z przepisami, połóż więc na omlecie to, co chcesz z nim zjeść, ale nie dekoruj: może resztę ziół z deski, szpinak, kawałki cukinii na parze, miechunkę pomidorową, a może ugotowane fasole szparagowe, kwiaty czosnku i dyni?

Tekst i zdjęcie: Anna Królikiewicz

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin