Redakcja

Kawa, herbata i ceramika

Już po raz trzeci zapraszamy na Święto Kawy i Herbaty! Jesteśmy miłośnikami dobrej jakości ziaren kawowych i liści herbacianych. Interesują nas rożne metody parzenia, od tych tradycyjnych, po awangardowe, które poznaliśmy wraz z nadejściem trzeciej fali kawy. Wiemy, że wielkie znaczenie ma też to, w czym pijemy nasz ulubiony napój, dlatego od pierwszej edycji naszego święta są z nami polscy ceramicy, którzy w swoich pracowniach ręcznie tworzą unikatowe kubeczki, dzbanki, miseczki, gaiwany.

– 18/10/2017 –

Tym razem szczególną uwagę poświęcimy palarniom kawy. Jest ich w Polsce i na świecie coraz więcej, dbają o to by sprowadzać, najlepszej jakości ziarna i wypalać je tak, by po zmieleniu i zaparzeniu dawały jak najciekawszy smak. Poznacie wiele z nich, w tym także berlińską Five Elephant.

 

 

Nasze święta to nie tylko targi, możliwość, aby kupić piękne, wysokiej jakości przedmioty od starnnie wyselekcjonowanych wystawców, lecz także część teoretyczna – wykłady, warsztaty i spotkania. Już możemy zapowiedzieć niektóre z nich. Nasze zaproszenie przyjął magazyn poświęcony kulturze kawowej Standart, jego redaktor naczelny, Michal Molcan opowie podczas naszego święta o swoich ulubionych kawiarniach na świecie. Five Elephants poprowadzi zaś warsztaty kawowe.

 

 

 

 

PLAN DNIA:

 

 
11.00-12.00 – cupping kaw od palarani biorących udział w wydarzeniu.
 
12:00-13:30 – wykład Michala Molcana, wydawcy i redaktora naczelnego magazynu Standart o najciekawszych kawiarniach na świecie (wykład w języku angielskim, wstęp wolny)

13.00, 15.00, 17.00 – Jak wypalać ziarna – prezentacja na stoisku JAVA Coffee Company

14:30-16. 00 – warsztat „Better Water for Coffee Brewing at Home” prowadzony przez baristę i kawowego chemika Ian’a Johnston’a z Five Elephant. Dowiecie się na nim, jaki wpływ na proces parzenia kawy ma jakość wody. Czeka na Was solidny pakiet porad i tricków do wykorzystania w domu oraz odrobina praktyki w postaci interaktywnego cuppingu (lista zamknięta)

16.00 – Pomiędzy ustami, a brzegiem filiżankI. O serwisach do herbaty i kawy ze zbiorów Muzeum Warszawy i nie tylko opowie kurator Monika Siwińska (wstęp wolny).

 

ORGANIZATORZY: USTA, MYSIA 3

Partnerzy: Muzeum Warszawy

PATRNERZY MEDIALNI: Gazeta.pl, Co Jest Grane24, USTA, Mlask, Warsaw Foodie, Warsawnow.pl, Standard Magazine

https://www.facebook.com/events/1903960919923835/

 

Dziennikarzy i media zapraszamy do kontaktu: bartkowiak@ustamagazyn.pl

Wystawcy: Five Elephant Coffee & Cake, Standart, FORUM, Mosko Ceramics, TheTea, MOD, ARTI UNICI world, MISS MELLOW, Andrzej Bero, DOTS Chocolate, Manufaktura Cieleśnica, KOOE studio ceramiki, Czajnikowy.pl – dobra herbata, Blanca Tea Brothers and Sisters Kombucha, Przegryź, Java Coffee Company, Nancy Lee, Coffee Republic, Herbaty Czas, Soyoosh, Czarna Fala, Mleko Living, PoPo ceramics, SOTE, La Vietnamita -Vietnamese Eatery, ZIOLOVE





comments powered by Disqus