Redakcja

Terroir Forum w Budapeszcie

Tokaj i egri bikaver. No, ewentualnie jeszcze włochata tłusta mangalica. To kulinarne skojarzenia, które jako pierwsze przychodzą na myśl, gdy słyszymy „Węgry”. A kto wie, że poza pyszną wieprzowiną, jest tam jeszcze bydło szare pochodzące z węgierskiej puszty? A wino? Kto by pomyślał, że w kraju są aż 22 regiony winiarskie? Lubimy węgierski gulasz, leczo czy foie gras, ale w gruncie rzeczy niewiele wiemy o bogatej kulturze kulinarnej naszych węgierskich „bratanków”. Dlatego warto wybrać się do Budapesztu na Terroir Forum – to kolejny po berlińkim event łączący branżę i foodies.

– 29/10/2017 –

Zwłaszcza, że kulinarnie w samym Budapeszcie dzieje się dużo, o czym mogliście się przekonać, czytając nasz przewodnik w 12 numerze UST. Cztery gwiazdkowe restauracje to już chyba wystarczający powód, by wyskoczyć do węgierskiej stolicy.

Spotkanie odbędzie się 30 października w Brody Studios. Wśród uczestników towarzystwo mieszane, dziennikarze, producenci, badacze kulinariów, sommelierzy i kucharze z Węgier i zagranicy. Dla tych, którzy śledzą węgierską scenę kulinarną: dwie najbardziej rozpoznawalne postaci Zsofia Mautner i Andras Jokuti. Będzie też Portugalczuk Miguel Rocha Vieira, który zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin dla Węgier – dla restauracji Costes w 2010 roku. Poza tym Amanda Cohen z nowojorskiej roślinnej restauracji Dirt Candy czy Albert Ponzo, który do niedawna szefował w słynnym Le Sélect Bistro w Toronto.

Doszły nas słuchy, że ściąga tu mocna polska reprezentacja. Będziemy i my! Z lampką wulkanicznego wina w ręku czekamy na dyskusje, warsztaty i wykłady.

 

 

https://terroirtalk.org/budapest/





comments powered by Disqus