JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
LUDZIE, WYDARZENIA

Tokio i Warszawa

Espresso czy przelew?
Przelew mechaniczny. Najlepiej kenia.
Londyn czy Berlin?
Berlin!
Melbourne czy Tokio?
Tokio!
Kiedy i dlaczego założyłeś Standard?
Zakładałem go mając jeden cel: prezentować kulturę kaw speciality łącząc ciekawe dziennikarstwo i elegancki design. Pierwszy numer po angielsku ukazał się w kwietniu 2015 roku, a edycję japonską odpaliliśmy w marcu tego roku. Dziś z dumą mozemy powiedzieć, że mamy czytelników w ponad 60 krajach świata!
 
W związku z tym na pewno sporo podróżujesz, gdzie jest dziś twoim zdaniem najciekawiej, jeśli chodzi o kulturę kawową?
Od razu przychodzą mi na myśl dwa kraje. Pierwszy to Japonia, gdzie połączenie historii, tradycji, precyzji, piękna i elegancji jest wyjątkowe. Drugie to… Polska! Macie tu niesamowitą spoleczność skoncentrowaną wokół kaw speciality! I ciągle otwierają się nowe miejsca, z nowymi baristami, ktorzy zdobywaja laury na światowej scenie.
 
jaka jest twoja opinia na temat trzeciej fali kawy, czy ona już wygasa? Jaka będzie czwarta?
Trzecia fala odniosła duży sukces z dwóch powodów. Dla nas konsumentów uczyniła z picia wysokiej jakości kawy styl życia. Zaczęliśmy rozumieć i doceniać, co pijemy oraz skąd pochodzą ziarna. A z kolej dla producentow i plantatorów trzecia fala stworzyła pole do kreacji biznesowych znacznie bardziej transparentnych i odpowiedzialnych wobec środowiska. I wciąż jeszcze moim zdaniem nie padło ostatnie słowo w tej kwestii!
Podczas naszego świeta w Warszawie opowiesz o swoich ulubionych kawiarniach na świecie, czy móglbyś na zaostrzenie apetytu przed swoim wykładem wymienić jedno z takich miejsc?
O chociażby Fuglen w Tokio. Łatwo móże stać się twoją ulubioną kawiarnią na świecie. Połączenie włosko-skandynawskiego-japońskiego klimatu z domowymi wypiekami, doskonałą kawą i super miłą obsługą – jest genialne. Zawsze ciężko mi stamtąd wyjść!

 

Co jest teraz najważniejszym zagdanieniem w świecie kaw speciality?
Wciąż jest sporo do zrobienia zarowno dla ekologii, zrównoważonego rozwoju rolnictwa oraz jego przenikania się z biznesem. Moim zdaniem powinniśmy lepiej komunikować naszą kulturę szerokiej publiczności. Otworzyć się na ludzi, nie zamykać się jedynie w elitarnych kręgach profesjonalistów. Dać ludziom szansę, by zrozumieli, dlaczego filiżanka dobrej kawy musi kosztować, więcej niż przeciętna i czemu baristom należy dobrze placić.
 
Byłeś już w Warszawie? Wiesz czego oczekiwać? jakie miejsc achcesz odwiedzić?
Bylem zaledwie raz. Ale wiem, że Warszawa ma wiele uroku i nie mogę się doczekać kolejnej wizyty. Mam w waszy mieście wiele przyjaciół i już cieszę się na myśl o odwiedzeniu kilku kawiarni!
 
Więcej o Święcie Kawy i herbaty tu:

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin