Redakcja

USTA PŁONĄ

Najnowszy jesienny numer naszego magazynu poświęcimy tematyce ognia. Być może to z powodu chłodu, który dotarł do nas już na początku wakacji lub może perspektywy długich chłodnych miesięcy przed nami. Tak czy siak…

– 1/10/2017 –

…postanowiliśmy się rozgrzać. Zarówno od strony żołądka – używając wyjątkowo pikantnych przypraw: pieprzu albo chilli (przy okazji śledząc ich drogę na nasze stoły), jak i głowy – rozmawiając z tymi, którzy dbają o swój duchowy ogień.

Obraz w treści 4
Porozmawialiśmy z Robertem Biedroniem, który polityce nadaje nowy wymiar. Zuza Krajewska fotografowała go na zwyczajnym bazarku i w wietnamskim barze – widzieliśmy, jak zwykli ludzie reagują na niego, jak podchodzą, by chwilę porozmawiać i pogratulować. Takich polityków, którzy szczerze potrafią mówić o rzeczach trudnych i wzruszających, potrzebujemy!
Obraz w treści 1
Polecamy też wywiad z Niklasem Ekstedtem, jednym z najbardziej znanych szwedzkich szefów kuchni. Specjalizuje się w gotowaniu na żywym ogniu. Zechciał nie tylko oprowadzić nas po swojej restauracji i przygotować kilka dań do naszej sesji, ale też opowiedział o swojej karierze. A rozpoczęła się ona, gdy jako 20-latek uruchomił własną restaurację, w której gotowali między innymi René Redzepi i Heston Blumenthal.
Obraz w treści 2
Obraz w treści 9
Krążyliśmy wokół tematu ognia rozpatrując jego historyczne znaczenie dla ukonstytuowania się gastronomii i naszej cywilizacji, dobierając najlepsze trunki, które rozpalają płomienie, ale też analizując mroczne strony zjawiska, jakim jest ogień w kuchni.
Obraz w treści 10
Na koniec pojechaliśmy do miasta, które dla nas jest bardzo ogniste. Zwiedziliśmy dla was Tel Awiw – w przewodniku podajemy jego najlepsze adresy.
Obraz w treści 6
Ten numer można zamówić tutaj.




comments powered by Disqus