Redakcja

Yello Campo

Steki pochodzą z Argentyny, a czarne otoczaki na ścianach i koniakowa skóra sof oraz czereśniowe drewno regału barowego też nawiązują do klimatu argentyńskiej Pampy i Andów. CAMPO Modern grill nowoczesny steak house, otworzył się kilka miesięcy temu w budynku OVO we Wrocławiu.

– 1/11/2017 –

 

 

Za projekt odpowiada BUCK.STUDIO specjalizujący się w konceptach gastronomicznych. Eleganckie  stonowane wnętrze, ciemna kolorystyka rozjaśniona odpowiednio dobranym ambientowym oświetleniem. Dużą wagę przyłożono tu do starannie dobranych dodatków: podkładek pod sztućce, płatników i ubioru kelnerów – wszystko zaprojektowali architekci.

 

 

W menu CAMPO królują  steki z argentyńskiej ekologicznej hodowli Dietera Meiera, założyciela elektropopowego Yello, reżysera, który przed laty we Wrocławiu nakręcił film „Lightmaker” ze Zbyszkiem Zamachowskim w roli głównej. Krowy rasy Black Angus i Hereford pasą się na wolnym wybiegu na terenie posiadłości Ojo de Agua do 24 miesięcy bez użycia antybiotyków i innych wspomagaczy. Dieter Meier mówi, że to najszczęśliwsze krowy świata, przez co mięso sezonowane na sucho do 60 dni od dnia uboju ma unikalne walory smakowe i gwarantuje nam najwyższą jakość mięsa na talerzu. Kartę uzupełniają pozycje wegetariańskie, ryby i owoce morza. Są klasyczne przystawki, a także tapas, jako że  CAMPO serwuje kuchnię międzynarodową z południowoamerykańskimi akcentami  (empanadas, ceviche). Do tego klasyki deserów: fondant czekoladowy czy brulee. Pyszne, testowaliśmy!

 

 

Szef Kuchni, Tomek Nowak stawia na pracę zespołową, czego efektem są różnorodne specjały weekendowe powstałe w wyniku cotygodniowej burzy mózgów naszych kucharzy, bazujące zarówno na mięsie, rybach jak i sezonowych produktach. Tomek pracuje na wysokiej jakości składnikach, a swoje wieloletnie doświadczenie i rzemiosło kulinarne solidnie prezentuje na talerzach naszym gościom.

Kuchnia CAMPO bowiem definiuje się jako comfort food, gdzie na talerzu liczy się prostota dań i przede wszystkim jakość.

 

 

Mocnym akcentem kuchni CAMPO jest pierwszy we Wrocławiu piec grillowy Josper, opalany specjalnym argentyńskim zresztą węglem drzewnym, dzięki którym dania z Campo mają unikalny posmak ogniska. Piec może nagrzewać się do temperatury prawie 400 stopni, przez co mięso i inne składniki równo zamykają się na ruszcie podkreślając walory smakowe grillowanych produktów.

 

 

Menu CAMPO uzupełnia karta win, gdzie znajdziecie zarówno lokalnego pinota czy chardonnay  ze Wzgórz Trzebnickich, jak również wina z Europy i Nowego Świata. Dieter Meier oprócz hodowli mięsa w Argentynie, założył tam również ekologiczne winnice w najlepszym w regionie winiarskim kraju Agrelo. Jako pierwsi w Polsce serwujemy jego wina linii PURO. Idealnym uzupełnieniem dla steka jest kieliszek PURO malbeca czy też do ryby kieliszek PURO torontesa.

 

Campo || Wrocław

ul. Podwale 83

https://www.facebook.com/campomoderngrill/

 





comments powered by Disqus