Podpytywaliśmy tych, których cenimy za pogodę ducha, optymizm i fajne podejście do życia. Polecieliśmy do Nowego Jorku na wystawę „Young Polish”, by spotkać się z jej kuratorem Alexim Lubomirskim, który dumnie wspiera młodych polskich fotografów i dowodzi, że swoją sławą można dzielić się z innymi. Hrafnhildur Arnardóttir, Islandka z pochodzenia, nowojorczanka z wyboru, przyjaciółka Björk, artystka pracująca z nieoczywistymi materiałami, zaprosiła nas do swojego studia, gdzie mogliśmy obejrzeć jej prace i porozmawiać o tym, jak połączyć życie na dwóch kontynentach i w trzech krajach z działalnością artystyczną. Shoppy (to jej pseudonim) jest dla nas również zjawiskowym przykładem talentu do godzenia codzienności ze sztuką. Zawędrowaliśmy też do Doliny Pięciu Stawów, gdzie najwyżej położonym w Polsce schroniskiem opiekują się dwie siostry: Marta i Marychna Krzeptowskie. One to mają energię! Wystarczy powiedzieć, że do pracy ruszają skoro świt i idą górskim szlakiem przez półtorej godziny. Czasami codziennie. I uwielbiają to! Cenią swoją pracę w domku na końcu świata, w którym każdy jest równy, gdzie nie można kupić sobie lepszego miejsca do spania za najwyższą nawet kwotę. Poprawiła nam też humor rozmowa z szefami kuchni, cudzoziemcami, którzy mieszkają i gotują w Warszawie. Opowiadają nam o tym, co jedzą, gdy mają gorszy czas, by się lepiej poczuć. Dania z historią bliską sercu podnoszą na duchu.
Miło nam, że do grona naszych współpracowników dołączyła Monika Brodka, która będzie dla UST regularnie opisywać swoje kulinarne przygody, bo nie od dziś wiemy, że jest wielką miłośniczką dobrego jedzenia. No i fantastyczny Maurycy Gomulicki zabrał nas do sauny, gdzie rozgrzewamy się i odzyskujemy dobrą formę ciała i ducha! Przeczytajcie też przewodnik po polskich górach, z miejscami, które dla was odkryliśmy i szczególnie polecamy. Mamy nadzieję, że w takim towarzystwie, z taką dawką dobrych emocji i pięknych miejsc, razem przetrwamy zimę. Wszystkiego dobrego!
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiBywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiPost – pomiędzy piekłem a niebem
Za nieprzestrzeganie postu w czasach Bolesława Chrobrego można było stracić zęby, a w czasach kontrreformacji być posądzonym o konszachty z diabłem. Surowe zasady żywieniowe odstraszały obcokrajowców, ale polscy dworzanie umieli się w poście pocieszyć – cukrowymi kolacjami i kulinarną iluzją. Kto miał stałą dyspensę od postu, a kto powinien zostać świętym polskiego slow foodu? O
#