Warsztaty poprowadzi Maciej Bartkowiak – szef kuchni Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał na kursach m.in. w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.
Kuchnia tajska od podstaw to kurs składający się z 5 spotkań. Zajęcia będą odbywały się raz w tygodniu, we wtorki, o godz. 18:00. Każde z nich potrwa około 4 godzin, będą składały się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem, po którym otrzymacie dyplom ukończenia kursu sygnowany przez szefa kuchni prowadzącego zajęcia.
Na zajęciach Maciej Bartkowiak opowie Wam o zasadach komponowania dań, tradycyjnych produktach i przyprawach wykorzystywanych w kuchni tajskiej, a także: gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania tajskich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując.
Pod okiem szefa kuchni przygotujecie między innymi zupy Tom Kha Kung, Tom Yum i pierożki Won Ton, Pad Thai Kai czy Phad Fak Thong czyli dynię piżmową smażona na woku w sosie na bazie sosu sojowego ze słodką tajską bazylią. Dowiecie się jak przygotowywać sałatki i sosy jak np. Som Tam sałatkę z zielonej papai z suszonymi krewetkami i orzechami ziemnymi. Na zajęciach poświęconych pastom curry dowiecie się jak je przygotowywać oraz odpowiednio przechowywać, ugotujecie Keang Phed Ped Yang – czerwone curry z kaczką i lychee, Keang Keaw-wan Pha – zielone curry z dorszem i Sallomon Yang King czyli łososia marynowanego w paście curry z kapustą bok choy i imbirem podany z ryżem jaśminowym. Zgłębicie także desery i tajskie słodkości.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link