W jednymz. wywiadów powiedział: Nie wiem, co właściwie daje początek rewolucji, ale wydaje mi się, że taki ruch społeczny musi się zacząć na samej górze. Spójrz tylko na biały fartuch, który mam na sobie. Oczywiście rewolucji dla mas nie kojarzy się z posiłkami za 400 dolarów, ale jeśli spojrzeć wstecz, historia ruchów społecznych roz- poczynała się w wyższej warstwie, np. ruch na rzecz środowiska, praw kobiet, równych praw wyborczych… Ale to, o czym mówię, to przyszłość produkcji jedzenia.
(„ e Talks”, 2016, rozmawiała: Emma Robertson)
ilustracja: Magda Wolny
Zobacz też podobne artykuły
Nasz złoty kucharz
Zwycięzcą polskiego etapu prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie. Taką decyzję podjęło międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre. Zwycięzca w maju przyszłego roku weźmie udział w finałach europejskich w Budapeszcie. Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych
# Bocuse d`Or PolandBeaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon MétrasOddychaj z Element Talks
Piąta edycja Element Talks już w czerwcu w Warszawie! W tym roku odbędzie się pod hasłem „Breathe”. USTA patronują imprezie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak rozwijać swoją karierę, biznes oraz jak zachować równowagę psychiczną w szalonej branży kreatywnej, koniecznie weź udział w kolejnej edycji Element Talks, która tym razem odbędzie się latem, 16 i 17 czerwca
#Cywilizacja marnotrawienia
Według Food And Agriculture Organization świat wyrzuca 1/3 wyprodukowanej żywności: 1,3 mld ton. A Institution of Mechanical Engineers szacuje, że jeszcze więcej, bo nawet 2 mld ton. To niemal połowa światowej produkcji! Według badań Eurostatu z 2010 roku w Polsce w śmieciach ląduje 9 mln ton żywności rocznie, z czego 2/3 przypada na produkcję, a
#