Redakcja

KUCHNIA OSOBISTA

Niegrzeczny chłopiec kulinariów Anthony Bourdain po ponad dziesięciu latach powrócił z kolejną książką kucharską. „Apetyt”to esencjonalny wybór ulubionych potraw, które, zdaniem Bourdaina, każdy powinien umieć przyrządzić.

– 2/03/2018 –


„Apetyt”, choć jest zbiorem przepisów, to książka niepodobna do klasycznych albumów kulinarnych – pokręcone fotografie, sarkastyczne poczucie humoru, do tego, na pierwszy rzut oka, nie tak znowu odkrywcze przepisy. Dajcie się jej porwać. Bourdain przez wiele lat, najpierw jako kucharz (m.in. szef kuchni Braserie Les Halles), później jako podróżnik, który przemierzył świat w poszukiwaniu najskrytszych smaków i obyczajów różnych kultur w kultowych programach telewizyjnych, zawodowo bada ludzkie apetyty. Jest autorem bestsellerowych powieści, komiksów, książek kucharskich, także tych ukazujących pracę w kuchni. Obecnie gotuje przede wszystkim dla rodziny i przyjaciół. W swojej najnowszej książce, Tony, nie stroniący od używek outsider i buntownik, tym razem dzieli się swoją osobistą kuchnią – potrawami, które najbardziej lubi przygotowywać dla swojej rodziny i przyjaciół, poszukując  “Czuję nieodparte pragnienie, by ludzi, których kocham, karmić aż do przesady. Przypominam znany z filmów stereotyp włoskiej babki, która ciągle gdera: „Jedz, jedz!” i dąsa się niepocieszona, gdy ludzie nie jedzą.” – wyjaśnia we wstępie Bourdain.

Apetyt to opowieść o domowej kuchni Bourdaina, o córce, o rodzinie, o ulubionych smakach. Jak zawsze szczera i dosadna, bez upiększania i kombinowania. Wszystkie szczęśliwe rodziny są do siebie podobne – zaczyna od cytatu z Anny Kareniny Bourdain. Przez większość dorosłego życia żyłem na obrzeżach (…) Znałem i rozumiałem zachowanie normalnych ludzi tylko w tym sensie, że zgadywałem na co mają apetyt: zamówią kurczaka czy łososia? (…)“ Ludzkie serce było dla mnie zagadką. Ale uczę się” – wyznaje.

W książce znajdziecie wybór ulubionych, domowych potraw Tone’ego, dopracowanych wieloletnim doświadczeniem oraz smakami przywiezionymi z podróży. Dowiecie się jak przyrządzić klasyczny gulasz, sałatkę z tuńczyka, prosty sos pomidorowy czy jajecznicę idealną według techniki Jacque’a Pépin mieszaną na patelni wyłącznie metalowym widelcem (przy okazji dostaje się tu wymądrzającym się “dupkom” na forach entuzjastów gotowania), a także prawdziwy plan bitwy na święto dziękczynienia. Apetyt to bardzo wciągająca książka – nie tylko o kulinariach, ale i o dojrzałości.





comments powered by Disqus