Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link
Zobacz też podobne artykuły
Bywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiPrzewodnik po Stambule
Na początku jest szok. Zawsze. Bo niby wiesz, czego się spodziewać, ale prawdziwe miasto robi większe wrażenie niż liczby w przewodnikach czy kontury wyrysowane na mapach. Stambuł obezwładnia. Uderza we wszystkie zmysły, zawraca w głowie. Pierwsza reakcja – onieśmielenie. A może nawet poczucie przytłoczenia dźwiękami, nieustannym ruchem wokół. Ale to mija wraz z pierwszą filiżanką
# StambułPora na toast
Z okazji 30. wydania UST wznosimy go duńskimi kieliszkami ze szkła dmuchanego w… Polsce. Rozlewamy do nich czeskiego pét-nata i patrzymy, jak kruche bąble rozbijają się o ścianki dymnego kryształu. Dobra ręczna robota: rozłożysta czara na filigranowej nóżce – piękny przedmiot. Zaprojektowała go w Kopenhadze Louise Roe, słynąca z zamiłowania do prostego skandynawskiego designu z domieszką
# https://louiseroe.dkKsiążki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek Ujazdowski