Redakcja

Jabłka Cezanne’a we Wrocławiu

Marta Wróbel rodzinne obiady z dzieciństwa wspomina, jako spotkanie przy stole, gdzie każdy składnik obiadu był wnikliwie omawiany. Kiedyś ją to irytowało, a dziś jest zakochaną w jedzeniu inicjatorką Gastrospotkań odbywających się we Wrocławiu.

– 5/04/2018 –

 

Cykl ten opowiada o kulinariach w kontekście kulturowym i historycznym. Nie zabraknie tematów dla food geeków, fanów foodpairingu, promotorów kuchni regionalnych, kolekcjonerów babcinych przepisów i wyczekujących kolejnych sezonów serialu „Chef’s Table”. Gastrospotkania to przede wszystkim rozmowy z szefami kuchni, dziennikarzami i pasjonatami gotowania. Do tej pory można było wziąć udział między innymi w niecodziennej „Kolacji według Banksy’ego, futurystów i Salvadora Dalego”. Goście skosztowali sekretnego menu i usłyszeli o kulinarnej pasji Leonarda da Vinci, jabłkach Cezanne’a, węgorzu wschodzącego słońca Dalego, samolotach z marchewek futurystów i o tym, co myśli Banksy o fast foodzie. 28 marca odbyło się retro gotowanie, na które mieszkańcy Wrocławia przynieśli swoje zeszyty skrywane w szufladach z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie oraz związane z nimi wspomnienia. Teraz kwietniu i maju, nie mniejsze atrakcje! Wnikliwe rozmowy o kuchni starowrocławskiej, foodpairingu i jedzeniu duszy. Każdy foodie powinien tu dotrzeć choć na jedno z siedmiu spotkań.  Bo, jak wspomina inicjatorka, jedzenie przestało być zaspokojeniem podstawowej potrzeby a nadeszła moda na miejskie gotowanie, który jest punktem styku przyjemności, rozrywki, kultury i komunikacji. Cichym celem inicjatywy jest to, abyśmy zaczęli być głodni wiedzy o tym, co ląduje nie tylko na naszym talerzu, ale również byli ciekawi dlaczego Phish śpiewa „Wild Honey Pie”, jakie skarby produkuje się w naszym regionie oraz odkryli swoją kulinarną historię.

https://www.facebook.com/events/2185904125026894/

Tekst: Anna Stachów, zdjęcia: Przemysław Jordan

 

 

 





comments powered by Disqus