JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Terroir w Warszawie!


Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką kulinarną i sommelierów. Goście spotkają się z przedstawicielami polskiej sceny kulinarnej, aby porozmawiać o bogactwie wynikającym z różnorodnych wpływów w polskiej kuchni, ekscytujących zmianach w naszej gastronomii i o tym, jak sprawić, by “Polish cuisine” stała się marką rozpoznawalną na świecie. Wydarzenie skierowane jest do szefów kuchni, restauratorów, sommelierów, foodiesów i wszystkich zainteresowanych dyskusją o nowej polskiej scenie kulinarnej.
 
 

 
 
 
 
Terroir Warsaw – Forum
Forum odbędzie się w niedzielę 27 maja w Fortecy Kręglickich . Nie przez przypadek na wydarzenie wybrano miejsce targu, który gromadzi rzemieślników i producentów żywności oraz szefów, którzy się u nich zaopatrują. Wraz z ponad 120 uczestnikami, Terroir Warsaw otworzy dyskusję o złożoności polskiej kuchni. Lokalnemu dziedzictwu przyjrzą się polscy i zagraniczni specjaliści, szefowie kuchni, historycy i antropologowie. Wspólnie przedyskutują ekscytujące zmiany na warszawskiej scenie kulinarnej i zastanowią się, jak wykorzystać potencjał drzemiący w polskiej kuchni, jak go wyeksponować, nagłośnić i promować.
Terroir Warsaw – Wspólna Kolacja
Zwieńczeniem Terroir Warsaw będzie Kolacja przygotowana przez pary polskich i zagranicznych szefów kuchni. W poniedziałek 28 maja zaproszeni kucharze przejmą restaurację Zoni znajdującą się przy Muzeum Polskiej Wódk i. Taka szansa zdarza się tylko raz – kilkunastu znakomitych kucharzy zebranych w jednym miejscu wspólnie stworzy dania zainspirowane polskimi tradycjami. Polacy wniosą do menu doświadczenie i autorskie spojrzenie na rodzimą kuchnię. Goście zaś – nową perspektywę, dzieląc się swoimi interpretacjami miejscowych smaków.
 
 

 
 
 
O Terroir
Terroir Hospitality to branżowe spotkanie, które od 12 lat odbywa się w Toronto, gromadząc najlepszych na świecie szefów kuchni, restauratorów, producentów żywności, znanych dziennikarzy kulinarnych. Sympozjum integruje przedstawicieli gastronomii i producentów żywności, zwraca uwagę światowych mediów na lokalną kulturę kulinarną. Popularność kanadyjskiego sympozjum przyczyniła się do powstania satelickich wydarzeń. W maju 2017 roku z sukcesem wystartował europejski program w Berlinie, w październiku odbyło się Forum w Budapeszcie.
Arlene Stein, założycielka i dyrektorka Terroir, tak podsumowuje te zmiany: „Międzynarodowa ekspansja oznacza, że możemy wyszukiwać i wspierać kulinarnych ambasadorów w tak ciekawych destynacjach, jak Warszawa. Tym samym powiększamy międzynarodową społeczność hospitality poprzez edukację i networking”. Stein, w wywiadzie dla weekend.gazeta.pl , tłumaczy jak spotkania szefów kuchni i miejscowych liderów branży przyczyniają się do promowania destynacji kulinarnych. Podkreśla też, że Warszawa ma wszystko, czego szukają kulinarni turyści głodni nowych odkryć.

 

 
Bilety
Forum 27 maja 2018:
70 euro za osobę https://www.rsvp-popup.com/events/terroirwarsawforum
 
Kolacja 28 maja 2018:
95 euro za osobę https://www.rsvp-popup.com/events/TerroirWarsawDinner
 
Limitowany pakiet Forum + Kolacja:
145 euro za osobę https://www.rsvp-popup.com/events/TerroirWarsawSaver
 
Lista uczestników:
Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro Aleksander Baron, Zoni, Adrian Klonowski, Pädaste Manor, Estonia, Maciej Nowicki, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Justyna Słupska Kartaczowska, Jadka, Wrocław Robert Trzópek, Bez Gwiazdek
Maksut Aşkar, neolokal, Stambuł, Mark Best, Genting Dream, Sydney Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork Nicolai Ellitsgaard Pedersen, Under, Norwegia JP McMahon, Eat Galway, Irlandia
Connie DeSousa & John Jackson, Charcut, Kanada

 

Jak szukać polskiej tożsamości kulinarnej?
W Polsce zbiegło się wiele kulinarnych i historycznych wątków, składając się na barwny obraz miejscowej kuchni. Obecne w polskiej kuchni potrawy aszkenazyjskie są wynikiem 1000-letnich relacji żydowsko-polskich. Orientalne akcenty pochodzą z Imperium Osmańskiego, z którym Rzeczpospolita szlachecka dzieliła granicę przez ponad 300 lat. Renesans i barok wniosły wpływy włoskie i francuskie. Wraz z rozbiorami kraju przyszły smaki rosyjskie, niemieckie i austro-węgierskie. Ostatecznie II wojna światowa, a następnie 40 lat komunizmu, odcisnęły nieodwracalne piętno na polskiej kulturze kulinarnej, w znacznym stopniu ją unifikując. Ostatnie lata, m.in. za sprawą kreatywnych, ambitnych i ciekawych utraconego dziedzictwa kucharzy, przyniosły kulinarną rewolucję, nie tylko w Warszawie, ale w całym kraju. Terroir przyjrzy się jej oczami zagranicznych i polskich ekspertów.

https://terroirtalk.org/warsaw/

 

 Zdjęcia: materiały prasowe

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin