JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Truflowa polenta i szparagi w tempurze


SKŁADNIKI (na 4 porcje):
winegret z estragonu:

  • 60 g listków estragonu
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 80 g octu sherry
  • 140 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 
polenta:

  • 100 g kaszki kukurydzianej typu polenta instant
  • 100 g wytrawnego białego wina
  • 500 g wywaru warzywnego + 50ml ekstra
  • 50 g oliwy z oliwek virgen
  • 30 g oliwy truflowej
  • sól i pieprz do smaku

 
szparagi w tempurze :

  • pęczek białych szparagów

 
tempura:

  • 150g wody
  • 50g lodu
  • 50g wódki
  • mąka do tempury – do konsystencji ciasta naleśnikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1l oleju rzepakowego wytłaczanego na zimno

 
 
Mieszamy ze sobą składniki dresingu, odstawiamy na bok.
Doprowadzamy do wrzenia wywar warzywny wraz z winem i oliwą. Powoli dodajemy polentę małymi porcjami. Nie przestajemy mieszać przez około 5 minut aż całość będzie gładka. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą truflową, trzymamy w cieple.
Obieramy zewnętrzną twardą warstwę szparagów. Mieszamy składniki ciasta na tempurę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Maczamy w nim przygotowane szparagi i smażymy w nagrzanym do 180 stopni oleju na blady odcień koloru złotego.
Polentę energicznie mieszamy rózgą kucharską, podlewając w miarę potrzeby odrobiną wywaru warzywnego. Na nagrzane talerze wylewamy po porcji ciepłej, płynnej polenty. Na wierzchu układamy usmażone szparagi i całość skrapiamy dresingiem i dekorujemy kilkoma listkami estragonu.
 
Przepis: Mickey Rotten/ Michał Gniłka; zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/ magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin