Redakcja

Nasz Eden

Po kilku miesiacach wytężonych prac możemy z dumą ogłosić – mamy swoje bistro. Wegańska kuchnia, szklarnia z sukulentami, kawa trzeciej fali, pomarańczowe wina, autorska ceramika – pod jednym dachem zgromadziliśmy wszystko, co lubimy najbardziej. Oto nasz Eden. Zapraszamy na Saską Kępę!

– 7/06/2018 –

 

 

Nasz Eden odnaleźliśmy w modernistycznym Domu Funkcjonalnym z 1928 roku. Willa została zaprojektowana przez Czesława Przybylskiego dla przyjaciela rzeźbiarza Mieczysława Lubelskiego, a potem przez lata służyła też innym artystom, tu mieszkali i tworzyli m.in. Agnieszka Osiecka, Elżbieta i Emil Cieślarowie, Wiktor Gutt, Barbara Turkiewicz. W ostatniej dekadzie została pięknie i czule unowocześniona przez nowego właściciela – architekta Wojciecha Popławskiego, który wspólnie z kuratorką Lucyną Sosnowską zadecydował, by budynek dedykować sztuce. Na piętrze mieszczą się galerie, a na parterze restauracja (wcześniej Kuchnia Funkcjonalna).

 

 

 

Odwołując się do artystycznych tradycji pracowni postanowiliśmy zaprosić do kooperacji młodych zdolnych polskich ceramików. W Edenie zjecie na pięknych ceramicznych talerzach Ani Ani Studio, Kooe, Spiek i Wesky, wypijecie z porcelanowych czarek od Fenka.

 

 

 

Kuchnią kieruje Maria Filisińska, założycielka kultowych Wszystko na Sprzedaż i kawiarni Szczotki Pędzle. Szefowała też w kuchniach kilku warszawskich lokalach. W Edenie serwuję kuchnię rośliną połączoną z wieloma inspiracjami z kuchni z różnych stron świata – azjatyckiej, meksykańskiej, bliskowschodniej.

 

W menu znajdziecie m.in. tacos z palonym bakłażanem z czerwoną kapustą, szpinakiem rzodkiewką i sosem z tamaryndowca i pomarańczy (31 zł);  frytki z batata z wegańskim majonezem i posypką tagarashi z domowymi kiszonkami (kimchi, marynowana rzepa, ogórek gochugaru) (22 zł) czy sałatę z młodymi listkami ze szparagami w tempurze, wegańskim jogurtowym sosem tahini z grillowanymi rzodkiewkami i szczypiorem, posypane naszą dukkah z dresingiem kurkumowym (23 zł). W Edenie są też wegańskie śniadania (pyszne tosty na słono z guacamole z cebulką jukatańską, kremą kolendrową, granatem i wegańskim chorizo) – menu śniadaniowe jest dostępne cały tydzień od wtorku do niedzieli od 10 do 12/ sb-nd do 13 – oraz deser fistaszkowy, creme brulee z pianką rabarbarową z pyłkiem kwiatowym (17 zł).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eden oferuje też kawę trzeciej fali, czyli palone w niskiej temperaturze ziarna serwowane metodami alternatywnymi, takimi jak drip, chemex czy aeropress, oraz wysokiej jakości herbaty, m.in. z berlińskiego Paper & Tea czy polskiego The Tea. W menu znajdą się też wina organiczne i pomarańczowe oraz świetne autorskie drinki.

 

 

 

W ogrodzie Edenu ustawiliśmy  szklarnię, w której można kupić ponad 30 gatunków sukulentów. – Uwielbiamy rośliny i jako wydawcy książki „O roślinach” wiedzieliśmy, że tego elementu nie możne u nas zabraknąć. Do naszej szklarni można przyjść, by kupić sukulenty, porozmawiać ze specjalistą o pielęgnacji roślin lub po prostu, by zjeść posiłek w pięknym miejscu. Szykujemy też ciekawe warsztaty florystyczne, m.in. z Anną Niesterowicz i Marcinem Gładkim. Będą też popupy z kwiatami ciętymi. I na pewno okazja, by spotkać tu autorów naszego magazynu. Chcieliśmy stworzyć miejsce, którego sami, jako mieszkańcy Saskiej Kępy, potrzebujemy – nowoczesne i przyjazne zarazem. Niesieciowe, nieszablonowe, awangardowe, ale świadome tradycji. Dlatego w Edenie spotkacie na przykład pana Mariusza, kelnera z ponad 30-letnim doświadczeniem zawodowym, który pamięta imiona klientów i wie, co oznacza słowo „boucheron”. Mamy nadzieję, że uda nam się zbudować nie tylko ciekawy koncept gastronomiczny, ale też miejsce z duszą, które będzie zapadać w pamięć i sprawiać, że gościom szybciej zabiją serca. No i że będą do nas wracać, by odetchnąć w naszym ogrodzie. Do zobaczenia w Edenie!

 

 

 

 

 

 

EDEN BISTRO

ul. Jakubowska 16

WARSZAWA

https://www.facebook.com/eden.bistroo/

http://edenbistro.pl/

 

tel. 698 646 662

 

Godziny otwarcia:

wt.-czw. 9.00-22.00

pt.-sob. 9.00-24.00

niedz. 9.00-18.00

 

 

 

 

 

 

 





comments powered by Disqus