Redakcja

Nasz drugi mózg

„Przez żołądek do serca” – mówi przysłowie. Jeden z czołowych kucharzy w Szwecji Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart przekonują, że to nie tylko chwytliwe powiedzonko, ale stuprocentowa prawda. To, co jemy, ma wpływ zarówno na nasze ciało, jak i psychikę.

– 25/06/2018 –

Z powodu złej diety możemy być senni, depresyjni. I na odwrót – odpowiedni dobór składników poprawia humor, dodaje energii, leczy stany lękowe, a nawet może przeciwdziałać groźnym chorobom i opóźniać procesy starzenia. Kluczem do zdrowia jest znajomość procesów zachodzących w jelitach, ostatnio porównywanych do „drugiego mózgu” w naszym ciele. Temat ten jest coraz bardziej popularny. W takim stopniu, że ilość zaleceń dietetycznych i modnych wskazówek jest przytłaczająca. W książce „Happy Food. Przez żołądek do szczęścia” autorzy porządkują i biorą na tapetę wiele naukowych doniesień. Ze zdrowym rozsądkiem pytają: „czy trzeba wydziwiać? Czy stary model talerza nie wystarcza?”. Przeprowadzają czytelnika chronologicznie przez najważniejsze z badań i odkryć w kwestii odżywiania. Omawiają kluczowe zamieszkujące jelita bakterie, a także wpływ diety na ciężkie choroby psychiczne (ciekawy wywiad Henrika z badaczami Food and Mood Centre z Uniwerystetu Deakin w Melbourne). Oprócz kompleksowych informacji o właściwym odżywianiu, w książce znajdziecie również proste przepisy, które stanowią świetne jej uzupełnienie. Bo to, że jedzenie pozwala wykonać pierwszy krok na drodze do zdrowia, nie znaczy, że ma smakować jak leki. Ba, może ono smakować wyśmienicie!

 

 

N. Ekstedt i H. Ennart, „”Happy Food. Przez żołądek do szczęścia””; Wyd. Burda Publishing Polska
Jesienią USTA odwiedziły Niklasa w Sztokholmie. Wywiad do przeczytania TU




comments powered by Disqus