Reportaże z tomu »Zabójca z miasta moreli« i osobisty słownik turecko-polski”. Nowe wydanie głośnego zbioru reportaży Witolda Szabłowskiego trafiło do księgarni 6 czerwca. Autor, gazetowy fachowiec od zadań specjalnych, tworzy wielobarwny fresk złożony z rozmów, przybliżających czytelnikowi odmienne oblicza współczesnej Turcji. Polakom szczególnie ciekawa wyda się zapewne relacja rodziny Mehmeta Ali Ağcy – zamachowca, który omal nie zastrzelił papieża Jana Pawła II. Z hipnotyzujących, często szokujących opowieści wyłania się obraz Turcji jako kraju targanego sprzecznościami i skrajnościami – balansującego między tradycją a nowoczesnością, świeckością a religijnością, dumą graniczącą z pychą a głębokimi kompleksami. Kraju dalekiego, a jednocześnie, pod wieloma względami, zaskakująco nam bliskiego.
Zobacz też podobne artykuły
Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnWielki Gastronom
Zanim Henryk Babiński stał się kulinarnym guru Paryża, poszukiwał złota i cennych złóż – od Gujany po Syberię. Do dziś nie do końca wiadomo, dlaczego swoje wiekopomne dzieło Gastronomie Pratique” podpisał pseudonimem Ali-Bab. Słynna „Gastronomie Pratique”, zwana też biblią smakoszy, wraz z kolejnymi wydaniami przybierało na wadze, tak jak jego autor. Opublikowana po raz pierwszy w
# Ali Bab, Gastronomie pratique, Henryk Babiński, Magdalena Kasprzyk-ChevriauxPost – pomiędzy piekłem a niebem
Za nieprzestrzeganie postu w czasach Bolesława Chrobrego można było stracić zęby, a w czasach kontrreformacji być posądzonym o konszachty z diabłem. Surowe zasady żywieniowe odstraszały obcokrajowców, ale polscy dworzanie umieli się w poście pocieszyć – cukrowymi kolacjami i kulinarną iluzją. Kto miał stałą dyspensę od postu, a kto powinien zostać świętym polskiego slow foodu? O
#Praga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#