Autorami przewodnika są Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman, na co dzień związani z kawiarniami CoffeeDesk oraz STOR. Sami dużo podróżują, a planując kolejne wyjazdy zawsze szukają lokalnych kawiarni i palarni. Jak podkreślają kawa to nie tylko napój, ale i okazja do rozmowy, poznania nowych ludzi, a także odkrycia miasta od zupełnie innej, nieturystycznej strony. Przewodnik Coffee Spots Polska wydany dwujęzycznie, po polsku i po angielsku, ułatwi takie podróże wszystkim miłośnikom kawy z Polski i zagranicy.
W Polsce działa już ponad 170 miejsc serwujących kawę najwyższej jakości oraz przygotowujących ją przy użyciu przelewowych metod parzenia. Drip, chemex, czy syfon, nie tylko wyglądają efektownie, ale przede wszystkim pozwalają wydobyć z kawy to, co najlepsze.
Przewodnik opisuje kawiarnie na całej szerokości geograficznej kraju, od Szczecina po Gołdap, położoną tuż przy granicy z Kaliningradem, od Gdyni po Zakopane. Nie jest niespodzianką, że najwięcej kawiarni znajduje się w Warszawie, tuż za nią na podium plasują się Poznań i Kraków. Ale wiele mniejszych miast pozytywnie zaskakuje. Najspokojniejsza kawiarnię, gdzie można zaszyć się na kilka dni, znajduje się w Bieszczadach, a jedna z najbardziej inspirujących, mieści się w starym zakładzie fotograficznym w Raciborzu, niedaleko czeskiej granicy. Przewodnik poza praktycznymi informacjami dotyczącymi godzin otwarcia, używanego sprzętu i dostępnych metod parzenia opisuje historię każdego miejsca i jego właścicieli.
Coffee Spots Polska to prawdziwe kompendium wiedzy na temat kawy speciality. Zaproszenie do współpracy przy tym projekcie przyjęli specjaliści z Polski i z zagranicy, którzy napisali rozdział poświęcony krajom pochodzenia kawy, metodom obróbki, czy sposobom jej zaparzania. Autorami są Maciej Duszak – Mistrz Polski Brewers, Krzysztof Barabosz – współzałożyciel palarni Hard Beans, Marcin Rzońca – autor bloga popularcoffee.pl, Kuba Świątek – Head Barista i trener oraz Scott Tedder – kupiec zielonego ziarna i roaster w Bonanza Coffee z Berlina. Ważne jest także w czym podaje się kawę, o czym przypomina dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta w tekście poświęconym polskiej porcelanie. Z kolei aktywistka Areta Szpura przekonuje, że #suckingsucks i zachęca zarówno właścicieli, jak i gości kawiarni, do przestawienia się na życie zero waste.
Kolaż na okładkę przewodnika zaprojektowała Beata Śliwińska Barrakuz, projektantka, ilustratorka i set designerka.
Przewodnik przed premierą można kupić na stronie internetowej www.coffeespots.pl, a od 1 września w kawiarniach opisanych w przewodniku, niezależnych księgarniach oraz w sklepie internetowym CoffeeDesk.pl.
Coffee Spots Polska
420 stron, format 13,5 x 19 cm
język polski i angielski
premiera: 1 września 2018
wydawnictwo: stormingthecity.com
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Parzymy i przelewamy!
Już w najbliższą sobotę, 17 października zapach parzonych liści herbaty i palonych ziaren kawy obudzi zaspaną Warszawę. Wraz z nadejściem pierwszych jesiennych dni miejsce letnich lemoniad i cydrów zajmą dwie królowe: kawa i herbata. A goście naszego festiwalu będą mogli spotkać pod jednym dachem najciekawsze kawiarnia, palarnie, herbaciarnia z Polski i z Europy. Z nami
# Filtry Cafe, herbata, kawa, Mysia 3, Papier and Tea, Polska, Święto Kawy I Herbaty, The Barn, WarszawaLiście i ziarna
Już po raz czwarty zapraszamy na jedno z naszych ulubionych Świąt na Mysiej 3. W październiku tematem przewodnim naszego cyklicznego wydarzenia są dwie królowe – kawa i herbata! Ciężko się zdecydować, którą z nich cenimy bardziej. To co je łączy, czy raczej nasze podejście do nich, to konieczność zadbania o dobrej jakości ziarna i liście, dbałość
#Kawa, herbata i ceramika
Już po raz trzeci zapraszamy na Święto Kawy i Herbaty! Jesteśmy miłośnikami dobrej jakości ziaren kawowych i liści herbacianych. Interesują nas rożne metody parzenia, od tych tradycyjnych, po awangardowe, które poznaliśmy wraz z nadejściem trzeciej fali kawy. Wiemy, że wielkie znaczenie ma też to, w czym pijemy nasz ulubiony napój, dlatego od pierwszej edycji naszego
#