– Doświadczenie zdobyte w jednej z najlepszych restauracji świata, zarządzanie piwnicą z selekcją 2500 etykiet i najwyższe standardy serwisu, to elementy, które chciałbym przenieść do Dyletantów – tłumaczy Dudziński. – Mam do dyspozycji wina, których dostępność na światowym rynku jest bardzo ograniczona – to atut, ale i jednocześnie wyzwanie, bowiem są to wina do tej pory nieobecne na polskim rynku – dodaje Dudziński. Nowa, rozszerzona karta win opierać się będzie głównie o producentów organicznych i biodynamicznych, w większości reprezentujących styl klasyczny. Nie zabraknie też jednak naturalistów. Wśród istotnych nazwisk znajdą się m.in. Dugat – Py, Armand Rousseau, Jean Yves Bizot, Pierre Morey, Domaine Ponsot, Henri Gouges.
Dudziński podczas prezentacji nowej karty zapowiedział również wprowadzenie trzech regularnie funkcjonujących „wine pairingów”. Zostaną one podzielone według stylu: Earth – the closest you can get, opierający się na winach produkowanych w bardzo naturalny sposób, Something you might have heard about – ze słynnymi posiadłościami z Europy oraz Icons and Fairy Tales – przybliżający wina od producentów uważanych za legendy w swoich kategoriach. Ofertę Restauracji powiększy wybór destylatów, alteranatywe sposoby parzenia kawy (drip), czy infuzje. – Dołączenie Norberta Dudzińskiego do zespołu Dyletantów to dla nas duże wzmocnienie i jednocześnie wyróżnienie. Obserwuję go od lat, jestem przekonany więc, że zmiany, które wprowadzi są przemyślane i gwarantują nam dalszy rozwój – mówi Maciej Sondij, współwłaściciel Dyletantów.
To tylko część szykowanych zmian. Do końca roku ma powstać nowe menu degustacyjne, nad którym Dudziński pracuje już wspólnie z Rafałem Hreczaniukiem – Head Chefem Dyletantów. Jestem ciekawy świeżego spojrzenia Norberta i perspektywy, którą przywiózł z krajów skandynawskich. To będzie dobre otwarcie – podsumowuje Hreczaniuk. Dudziński z kolei podkreślił, że menu i alkohole to nie jedyny element, na którym chce się skupić: równie istotne będą elementy budowania relacji z gośćmi oraz budowa komfortowej przestrzeni.
Dyletanci, WARSZAWA
ul. Rozbrat 44A
https://www.facebook.com/dyletanci/
Zobacz też podobne artykuły
Dyletanci a rebours
Na warszawskim Powiślu otworzyli się niedawno Dyletanci. Bistro, w którym gotuje Rafał Hreczaniuk, ale pierwszoplanowymi bohaterami tego miejsca są niewątpliwie wina. Imponujący wybór, głównie francuskich burgundów, ale są też winna od topowych producentów z innych tradycyjnie winiarskich regionów m.n Piemontu, Doliny Loary, Rodanu, Wachau, Doliny Mozeli oraz z polskiej winnicy Dom Bliskowice. Na kieliszki można
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Beaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon Métras