Redakcja

Nowości w Dyletantach!

Nowa karta win w Dyletantach będzie liczyć blisko 900 pozycji i stanie się jedną z najobszerniejszych na polskim rynku. Restauracja ma też nowego someliera, został nim Norbert Dudziński, przez ostatnie lata związany z  3-gwiazdkowym Geranium w Kopenhadze.

– 10/09/2018 –

 

– Doświadczenie zdobyte w jednej z najlepszych restauracji świata, zarządzanie piwnicą z selekcją 2500 etykiet i najwyższe standardy serwisu, to elementy, które chciałbym przenieść do Dyletantów – tłumaczy Dudziński. – Mam do dyspozycji wina, których dostępność na światowym rynku jest bardzo ograniczona – to atut, ale i jednocześnie wyzwanie, bowiem są to wina do tej pory nieobecne na polskim rynku – dodaje Dudziński. Nowa, rozszerzona karta win opierać się będzie głównie o producentów organicznych i biodynamicznych, w większości reprezentujących styl klasyczny. Nie zabraknie też jednak naturalistów. Wśród istotnych nazwisk znajdą się m.in. Dugat – Py, Armand Rousseau, Jean Yves Bizot, Pierre Morey, Domaine Ponsot, Henri Gouges.

 

Dudziński podczas prezentacji nowej karty zapowiedział również wprowadzenie trzech regularnie funkcjonujących  „wine pairingów”. Zostaną one podzielone według stylu: Earth – the closest you can get, opierający się na winach produkowanych w bardzo naturalny sposób, Something you might have heard about – ze słynnymi posiadłościami z Europy oraz Icons and Fairy Tales – przybliżający wina od producentów uważanych za legendy w swoich kategoriach. Ofertę Restauracji powiększy wybór destylatów, alteranatywe sposoby parzenia kawy (drip), czy infuzje.  – Dołączenie Norberta Dudzińskiego do zespołu Dyletantów to dla nas duże wzmocnienie i jednocześnie wyróżnienie. Obserwuję go od lat, jestem przekonany więc, że zmiany, które wprowadzi są przemyślane i gwarantują nam dalszy rozwój – mówi Maciej Sondij, współwłaściciel Dyletantów.

 

To tylko część szykowanych zmian. Do końca roku ma powstać nowe menu degustacyjne, nad którym Dudziński pracuje już wspólnie z Rafałem Hreczaniukiem – Head Chefem Dyletantów. Jestem ciekawy świeżego spojrzenia Norberta i perspektywy, którą przywiózł z krajów skandynawskich. To będzie dobre otwarcie – podsumowuje Hreczaniuk. Dudziński z kolei podkreślił, że menu i alkohole to nie jedyny element, na którym chce się skupić: równie istotne będą elementy budowania relacji z gośćmi oraz budowa komfortowej przestrzeni.

 

Dyletanci, WARSZAWA

ul. Rozbrat 44A

https://www.facebook.com/dyletanci/





comments powered by Disqus