JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA

Nowości w Dyletantach!


 
– Doświadczenie zdobyte w jednej z najlepszych restauracji świata, zarządzanie piwnicą z selekcją 2500 etykiet i najwyższe standardy serwisu, to elementy, które chciałbym przenieść do Dyletantów – tłumaczy Dudziński. – Mam do dyspozycji wina, których dostępność na światowym rynku jest bardzo ograniczona – to atut, ale i jednocześnie wyzwanie, bowiem są to wina do tej pory nieobecne na polskim rynku – dodaje Dudziński. Nowa, rozszerzona karta win opierać się będzie głównie o producentów organicznych i biodynamicznych, w większości reprezentujących styl klasyczny. Nie zabraknie też jednak naturalistów. Wśród istotnych nazwisk znajdą się m.in. Dugat – Py, Armand Rousseau, Jean Yves Bizot, Pierre Morey, Domaine Ponsot, Henri Gouges.
 
Dudziński podczas prezentacji nowej karty zapowiedział również wprowadzenie trzech regularnie funkcjonujących  „wine pairingów”. Zostaną one podzielone według stylu: Earth – the closest you can get, opierający się na winach produkowanych w bardzo naturalny sposób, Something you might have heard about – ze słynnymi posiadłościami z Europy oraz Icons and Fairy Tales – przybliżający wina od producentów uważanych za legendy w swoich kategoriach. Ofertę Restauracji powiększy wybór destylatów, alteranatywe sposoby parzenia kawy (drip), czy infuzje.  – Dołączenie Norberta Dudzińskiego do zespołu Dyletantów to dla nas duże wzmocnienie i jednocześnie wyróżnienie. Obserwuję go od lat, jestem przekonany więc, że zmiany, które wprowadzi są przemyślane i gwarantują nam dalszy rozwój – mówi Maciej Sondij, współwłaściciel Dyletantów.
 
To tylko część szykowanych zmian. Do końca roku ma powstać nowe menu degustacyjne, nad którym Dudziński pracuje już wspólnie z Rafałem Hreczaniukiem – Head Chefem Dyletantów. Jestem ciekawy świeżego spojrzenia Norberta i perspektywy, którą przywiózł z krajów skandynawskich. To będzie dobre otwarcie – podsumowuje Hreczaniuk. Dudziński z kolei podkreślił, że menu i alkohole to nie jedyny element, na którym chce się skupić: równie istotne będą elementy budowania relacji z gośćmi oraz budowa komfortowej przestrzeni.
 
Dyletanci, WARSZAWA
ul. Rozbrat 44A
https://www.facebook.com/dyletanci/

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin