Redakcja

Lektura pod choinkę

USTA wytropiły dla was najciekawsze kulinarne książkowe premiery tej zimy. Jeśli myślicie, że gastronomia już was niczym nie zaskoczy – mylicie się! Znajedziecie tu hity i rzeczy mniej oczywiste, dla każdego coś miłego!

– 11/12/2018 –

 

1. Alfons Schuhbeck, „ e German Cookbook”, Phaidon 2018, 139 zł

Po Ameryce, Japonii, Indiach, Meksyku
i Skandynawii Phaidon bierze na tapetę kolejną kuchnię narodową – niemiecką.
To opasłe tomiszcze zawiera ponad 500 przepisów na autentyczne niemieckie
dania regionalne, zaczynając od bawarskich kremów i precli, przez saksońskie gulasze,
na szpeclach ze Szwabii kończąc. Przepisy są pogrupowane klasycznie, typami dań: od przekąsek i sałatek przez zupy, sosy, ryby, ptactwo, wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, pierogi, warzywa – aż po desery. To typowa biblia kulinarna, gdzie ilustrowany jest co piąty przepis, a wszystkie pisane są drobnym maczkiem. Na szczęście piękne klasyczne niemieckie malarstwo pomiędzy pieczołowicie wykonanym rejestrem niemieckiej kuchni daje nam chwilę oddechu.

 

 

2. Lisa Nieschlag i Lars Wentrup, „New York Capital of Food. Recipies & Stories”, Murdoch Books 2018, 99 zł

Autorzy „New York Capital of Food” zabierają nas w kulinarną podróż po Wielkim Jabłku. Przepisy na nowojorskie klasyki są przeplecione sporą ilością zdjęć miasta, knajpek, ulic, budynków, parków i targów warzywnych, nie do końca w naszym estetycznym klimacie, ale na Nowy Jork i tak zawsze miło popatrzeć! Dowiecie się tu, jak zrobić słynny pastrami sandwich z Katz,s Delicatessen, kukurydziany chowder rodem z modnej knajpy w Williamsburgu, skrzy‐ dełka kurczaka z Chinatown czy cronuty z polewą jagodową i kremem. Uwaga, są też pierogi! Z grzybami i kapustą. Mamy swój mały wkład w nowojorską kuchnię.

 

3. Jeremiah Stone i Fabián von Hauske,
„A Very Serious Cookbook: Contra Wildair”, Phaidon 2018, 179 zł

Szukacie kulinarnej awangardy? Czegoś, co zafrapuje na nowo, przywróci wiarę, że wizyta w restauracji może być odkrywcza? Oto ona! Dwóch młodych nowojorczyków: Jeremiah Stone i Fabián von Hauske, twórcy ubermodnych restauracji Contra i Wildair, tak właśnie karmią w swoich lokalach. Ich pierwsza wspólna książka kulinarna jest jedną z najciekawszych, jakie mieliśmy w ręku w ostatnim czasie. Dania to poziom ne diningowy, nie jesteśmy pewni, czy pokusimy się o ich odtwarzanie, ale z wielką frajdą przeczytaliśmy świetne eseje i już bookujemy bilet do Nowego Jorku, żeby zjeść w Con‐ trze i Wildair. Zwłaszcza że mają tam też wina naturalne!

4. Yotam Ottolenghi, Tara Wigley i Esme Howarth, „Simple Ottolenghi”,
Ebury Press 2018, 129 zł

Najnowsza książka Yotama Ottolenghiego stworzona ze współpracownicami – Tarą Wigley i Esme Howarth. Jest tu to, co ko‐ chamy najbardziej: dania proste do zrobienia, niezawierające więcej niż 10 składników, głównie warzywne – na widok zdjęć aż kapie nam ślinka. Są oczywiście ottolenghowskie klasyki, jak pieczony bakłażan z pikantnym jogurtem i granatem, kuskus z pomidorkami cherry i ziołową sałatką, pieczone w całości kalafiory, ale też dania mniej oczywiste, jak chlebek buraczany z kozim serem czy orzo z krewetkami, pomidorami i marynowaną fetą. Dużo deserów. Ach! Mamy ochotę natychmiast ugotować wszystko, co widzimy na kartach „Simple”. To zdecydowany must have tej zimy.

 

5. Annie Nichols, „How to be Vegan and Keep Your Friends”, Quadrille 2018, 69 zł

Prosta, świeża, przystępna. Ewidentnie adresowana do młodych ludzi, których ta książeczka (miły do trzymania format) ma ośmielić, by nie krępowali się swojej „wegańskiej dziwności”, by poszukali bliskich w poglądach osób na forach internetowych, nie rejterowali w wewnętrzną emigrację. Przepisy są nieskomplikowane, ale też nowoczesne, wykorzystują modne składni‐ ki. Znajdziecie tu zarówno pierożki gyoza z kasztanami wodnymi, brownie z tahiną, mleko migdałowe z matchą, jak i lody pisco sour! Brzmi smakowicie, a szata gra czna książki – zapewniamy – zauroczy każdego ambitnego 20‐latka!

 

 

Wszystkie książki można kupić w księgarni

Bookoff i na stronie www.bookoff.pl

 

 

 





comments powered by Disqus