1. Alfons Schuhbeck, „ e German Cookbook”, Phaidon 2018, 139 zł
Po Ameryce, Japonii, Indiach, Meksyku
i Skandynawii Phaidon bierze na tapetę kolejną kuchnię narodową – niemiecką.
To opasłe tomiszcze zawiera ponad 500 przepisów na autentyczne niemieckie
dania regionalne, zaczynając od bawarskich kremów i precli, przez saksońskie gulasze,
na szpeclach ze Szwabii kończąc. Przepisy są pogrupowane klasycznie, typami dań: od przekąsek i sałatek przez zupy, sosy, ryby, ptactwo, wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, pierogi, warzywa – aż po desery. To typowa biblia kulinarna, gdzie ilustrowany jest co piąty przepis, a wszystkie pisane są drobnym maczkiem. Na szczęście piękne klasyczne niemieckie malarstwo pomiędzy pieczołowicie wykonanym rejestrem niemieckiej kuchni daje nam chwilę oddechu.
2. Lisa Nieschlag i Lars Wentrup, „New York Capital of Food. Recipies & Stories”, Murdoch Books 2018, 99 zł
Autorzy „New York Capital of Food” zabierają nas w kulinarną podróż po Wielkim Jabłku. Przepisy na nowojorskie klasyki są przeplecione sporą ilością zdjęć miasta, knajpek, ulic, budynków, parków i targów warzywnych, nie do końca w naszym estetycznym klimacie, ale na Nowy Jork i tak zawsze miło popatrzeć! Dowiecie się tu, jak zrobić słynny pastrami sandwich z Katz,s Delicatessen, kukurydziany chowder rodem z modnej knajpy w Williamsburgu, skrzy‐ dełka kurczaka z Chinatown czy cronuty z polewą jagodową i kremem. Uwaga, są też pierogi! Z grzybami i kapustą. Mamy swój mały wkład w nowojorską kuchnię.
3. Jeremiah Stone i Fabián von Hauske,
„A Very Serious Cookbook: Contra Wildair”, Phaidon 2018, 179 zł
Szukacie kulinarnej awangardy? Czegoś, co zafrapuje na nowo, przywróci wiarę, że wizyta w restauracji może być odkrywcza? Oto ona! Dwóch młodych nowojorczyków: Jeremiah Stone i Fabián von Hauske, twórcy ubermodnych restauracji Contra i Wildair, tak właśnie karmią w swoich lokalach. Ich pierwsza wspólna książka kulinarna jest jedną z najciekawszych, jakie mieliśmy w ręku w ostatnim czasie. Dania to poziom ne diningowy, nie jesteśmy pewni, czy pokusimy się o ich odtwarzanie, ale z wielką frajdą przeczytaliśmy świetne eseje i już bookujemy bilet do Nowego Jorku, żeby zjeść w Con‐ trze i Wildair. Zwłaszcza że mają tam też wina naturalne!
4. Yotam Ottolenghi, Tara Wigley i Esme Howarth, „Simple Ottolenghi”,
Ebury Press 2018, 129 zł
Najnowsza książka Yotama Ottolenghiego stworzona ze współpracownicami – Tarą Wigley i Esme Howarth. Jest tu to, co ko‐ chamy najbardziej: dania proste do zrobienia, niezawierające więcej niż 10 składników, głównie warzywne – na widok zdjęć aż kapie nam ślinka. Są oczywiście ottolenghowskie klasyki, jak pieczony bakłażan z pikantnym jogurtem i granatem, kuskus z pomidorkami cherry i ziołową sałatką, pieczone w całości kalafiory, ale też dania mniej oczywiste, jak chlebek buraczany z kozim serem czy orzo z krewetkami, pomidorami i marynowaną fetą. Dużo deserów. Ach! Mamy ochotę natychmiast ugotować wszystko, co widzimy na kartach „Simple”. To zdecydowany must have tej zimy.
5. Annie Nichols, „How to be Vegan and Keep Your Friends”, Quadrille 2018, 69 zł
Prosta, świeża, przystępna. Ewidentnie adresowana do młodych ludzi, których ta książeczka (miły do trzymania format) ma ośmielić, by nie krępowali się swojej „wegańskiej dziwności”, by poszukali bliskich w poglądach osób na forach internetowych, nie rejterowali w wewnętrzną emigrację. Przepisy są nieskomplikowane, ale też nowoczesne, wykorzystują modne składni‐ ki. Znajdziecie tu zarówno pierożki gyoza z kasztanami wodnymi, brownie z tahiną, mleko migdałowe z matchą, jak i lody pisco sour! Brzmi smakowicie, a szata gra czna książki – zapewniamy – zauroczy każdego ambitnego 20‐latka!
Wszystkie książki można kupić w księgarni
Bookoff i na stronie www.bookoff.pl
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Terroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczPrzewodnik po Stambule
Na początku jest szok. Zawsze. Bo niby wiesz, czego się spodziewać, ale prawdziwe miasto robi większe wrażenie niż liczby w przewodnikach czy kontury wyrysowane na mapach. Stambuł obezwładnia. Uderza we wszystkie zmysły, zawraca w głowie. Pierwsza reakcja – onieśmielenie. A może nawet poczucie przytłoczenia dźwiękami, nieustannym ruchem wokół. Ale to mija wraz z pierwszą filiżanką
# Stambuł