Redakcja

Finansjerki z kremem i figami

Cukier, masło i czekolada. Nie ma co się oszukiwać – zimą to najlepszy sposób na osłodę i poprawę humoru. Proste przyjemności na zszargane nerwy i melancholię. Oto jeden ze wspaniałych deserów przygotowanych do naszego zimowego numeru przez Alę Gabillaud z warszawskiej cukierni Miss Mellow. W drukowanej wersji magazynu znajdziecie jeszcze  trufle z gorzkiej czekolady, Mont Blanc i kawę z koglem moglem! A z nami dziś sprobujcie zrobić te przepyszne finasjerki z kremem i figami.

– 5/01/2019 –

 

Finansjerki:

» 70 g masła
» 60 g orzechów laskowych
» 90 g cukru pudru
» 45 g mąki pszennej
» 2 g soli kamiennej
» 105 g białek jajek (z mniej więcej 4 jajek)
» 2 f igi pokrojone na 8 kawałków + dodatkowe do dekoracji

Krem mascarpone:

» 200 ml śmietanki kremówki
» 100 g mascarpone
» 1 łyżka cukru pudru
» 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

 

 

Robimy babeczki. Masło podgrzewamy w rondelku – gdy zacznie skwierczeć i stawać się bursztynowe, odstawiamy i studzimy. Orzechy laskowe i cukier puder miksujemy w malakserze na pył. Dodajemy przesianą mąkę i sól.

Suche składniki przekładamy do miski i ucieramy na niskich obrotach. Dodajemy białka i łączymy w jednolitą masę. Następnie wlewamy przestudzone palone masło. Wlewamy ciasto do foremek. Wkładamy po kawałku figi do każdego zagłębienia. Pieczemy w 180°C przez 12-15 minut.

Robimy krem. Wszystkie składniki ubijamy rózgą lub mikserem, aż powstanie puszysta, stabilna piana. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone babeczki. Ozdabiamy kawałkami

fig.

 





comments powered by Disqus