Redakcja

Meinklang in Eden

Piątek i sobota bedą należeć  w naszym Eden Bistro do win naturalnych, pomarańczowych. Często próbujecie ich u nas pierwszy raz, pytacie, co oznaczaja te terminy. Staramy się wyjaśnić, w naszym menu winiarskim też znajdziecie kilka słow na ten temat, ale jutro i pojutrze bedziemy gościć super specjalistów w tym temacie: Joseph Di Blasi z Naturaliści Wino, które jako jeden z pierwszych te wina odważnie do Polski importuje oraz Niklas Peltzer, który tworzy wina we wspaniałej austriackiej winnicy Meinklang.

– 21/02/2019 –

Winnicę Meinklang założyło trzech braci, synow farmerów – Hannes, Lukas i Warner. Co prawda rodzina sądziła, że tylko jeden z nich zostanie na roli, ale stało się inaczej, żaden nie chciał wyjechać do miasta! Postanowili połączyć siły, Hannes uwielbiał jedzić na traktorze, Lucas zajmować się zwierzętami i roślinami, Werner od dziecka kochał winobrania. Tak powstała jedna z najbardziej rozpoznawalnych dziś biodynamicznych winnic w Europie. Ta z krową na etykiecie. Dlaczego krowa? Bo łączenie hodwli z uprawami wina to podstawa biodynamiki. Do Edenu zaś zawita Niclas Peltzer, ktory od kilku lat wspomaga Wernera w kreowaniu awangardowych, świetnych win, jednych z naszych ulubionych, bo przetwstować z nami kilka wybranych przez siebie butelek, opowiedzieć o tym jak dziś tworzy się wyjątkowe, pomarańczowe wina, łącząc to wszystko z dobrym marketingiem.

 

Zapraszamy serdecznie na wieczorną degustację w piątek 22 lutego (obowiązują zapisy) lub w godzinach 12-15 w sobotę 23 lutego – w szklarni będzie można popróbować wielu win z portfolio Naturaliści Wino i porozmawiać z oboma panami. Do zobaczenia!

 

 

Bistro Eden, Warszawa, ul. Jakubowska 16

https://www.facebook.com/events/2005952216187049/

 

 





comments powered by Disqus