JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pory zapiekane w mleku kokosowym z serem pizzicotti i zielonym pieprzem

Składniki:
  • jeden średniej wielkości por
  • puszka mleka kokosowego (staramy się nie wstrząsać puszką, by nie wymieszać części stałej z płynem)
  • 3 jaja
  • sól
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  • 6-8 kulek  wędzonego sera pizzicotti (do kupienia w dobrych delikatesach)
Przygotowanie:
Jaja ubijamy przez kilka minut aż staną się puszystą masą, po czym łączymy je ze stałą częścią mleka kokosowego z puszki (w temperaturze pokojowej), sokiem z cytryny, solą i ziarnami pieprzu.
Masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy ukośnie krojone, grube plastry pora oraz kulki pizzicotti. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni , aż wierzch się zarumieni.
Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin