Redakcja

Walentynki z Baskami

Wyjątkowe Walentynki w hotelu Raffles Europejski w Warszawie. Josean Alija z gwiazdką Michelin oraz Beñat Alonso spotkają się w restauracji Europejski Grill by zaserwować wyjątkową kolację.

– 14/02/2019 –

19 lutego 2019 odbędzie się wyjątkowe spotkanie szefów kuchni: Executive Chef Beñat Alonso oraz nagrodzony gwiazdką Michelin Chef Josean Alija z restauracji Nerua Guggenheim Bilbao w Hiszpanii spotkają się na jeden dzień, by przygotować wyjątkowe menu dla gości restauracji Europejski Grill.

 

 

 

 

Beñat Alonso dołączył do zespołu Raffles Europejski Warsaw w 2018 roku jako Executive Chef, wnosząc ponad 20 lat doświadczenia zdobytego we współpracy z szefami wyróżnionymi gwiazdkami Michelin oraz w luksusowych restauracjach na całym świecie. Josean Alija objął stery w restauracji Nerua w 2011 roku, zdobywając w tym samym roku gwiazdkę Michelin. W 2015 prestiżowy magazyn Restaurant umieścił Nerua po raz pierwszy na liście 100 najlepszych restauracji na świecie, w 2018 roku restauracja zajmowała na tej liście pozycję nr 57.

 

 

 

 

 

 

Obaj szefowie pochodzą z północnej Hiszpanii, z Kraju Basków, gdzie od najmłodszych lat byli pod wpływem silnych kulinarnych tradycji tego regionu, stawiających na pierwszym miejscu
jakość produktów oraz szacunek dla natury. Obaj opierają swoją kuchnię na lokalnych produktach, jakości składników oraz przygotowywaniu potraw sprawiających innym przyjemność. 19 lutego połączą siły, by zaprezentować specjalne menu, będące mariażem baskijskich i polskich składników oraz inspiracji kulinarnych.

 

W tym dniu w restauracji Europejski Grill odbędą się dwa serwisy – lunch w godz. 12:30-14:30 oraz kolacja w godz. 19:30-22:00. Menu, w cenie 480 zł za osobę, będzie składało się z 9 dań z doborem win i będzie dostępne wyłącznie dla 50 osób, które wcześniej złożą rezerwację. W menu
znajdą się takie klasyki Nerua, jak: sopa de pan sopako, salsa negra y caviar, klasyczna sopako, czarny sos, kawior, kokotxas con pilpil de berberecho, baskijski dorsz pil pil, foie, zanahorias y makilgoxo // foie Gras, marchew, lukrecja

 

 

 

 

 

Hotel Raffles Europejski  Warszawa, Krakowskie Przedmieście 13

Rezerwacje: +48 22 255 95 95





comments powered by Disqus