JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

POLSKIE WINA W SPOCIE

Jeszcze kilka lat temu polskie wina znane były jedynie specjalistom. Teraz dzięki coraz szerszej dystrybucji, obecności w popularnych sieciach handlowych, dobrych restauracjach i informacjom w mediach powoli stają się elementem codzienności. Nawet przeciętny Kowalski kojarzy nazwę jednaj kilkuset winnic. Polskie wino wytwarza się już nie tylko w Lubuskim i na Podkarpaciu, ale także na Dolnym Śląsku, Pomorzu, Mazurach, a nawet w Wielkopolsce. Popularne kiedyś hybrydy zastąpiły reslingi, chardonnay, pinot noir, zweigelt i wiele innych odmian. W SPOT. będzie można poznać tych, którzy robią z nich najlepsze wina. Oprócz dobrze znanych producentów – jak zawsze – będą także obiecujący debiutanci.

 

 

 

 

Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części: dla branży i pasjonatów oraz część otwartą dla wszystkich. Otwartą degustację poprzedzi wręczenie nagród w konkursie „Polskie korki” dla najlepszych polskich win, któremu patronuje Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Po ogłoszeniu wyników będzie można spotkać się z winiarzami, spróbować ich win i o nich porozmawiać.

 

 

Współorganizatorzy: Ferment. Pismo o winie., Winicjatywa
Patronat medialny: Usta, Food&Friends, Food Service, Vinisfera.pl, Polski Portal Enoturystyczny, Winnicomania
Partner wydarzenia: Tom-Gast, TGhome Wyposażenie Kuchni i Jadalni

https://www.facebook.com/events/260304464893818/

SPOT., POZNAŃ, Dolna Wilda

 

HARMONOGRAM:

7/06:

? Konkurs Winiarski „Polskie Korki 2019”

8/06:

?10.00-12.30 degustacja komentowana 30 najlepszych polskich win połączona z pięciodaniowym menu degustacyjnym oraz
?12:30-12:45 premiera win z Winnicy Wieliczka / Jantar 2017 i Winnicy Turnau / Riesling 2018 prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment

liczba miejsc bardzo ograniczona / cena: 300 PLN (oba wydarzenia)

zapisy: akademia@spot.poznan.pl

?13.15-14.45 degustacja komentowana rieslingów Winnicy Turnau (2014-2017), Inspiry Volcano Winnicy Płochockich (2014-2017), regentów Piotra Stopczyńskiego (winnice: Mierzęcin, Spotkaniówka, Półtorak, Koniusza, Jankowice itd.)
prowadzenie: Mariusz Kapczyński / Vinisfera

Liczba miejsc ograniczona / cena: 150 PLN / 90 PLN (sommelierzy SSP) zapisy: akademia@spot.poznan.pl

?14.00-16.30 warsztaty kulinarne z produktami regionalnymi

Liczba miejsc ograniczona / cena: 190 PLN zapisy: akademia@spot.poznan.pl
pełen opis warsztatów: wkrótce

?15.00-16.30 degustacja win nagrodzonych w konkursie Polskie Korki 2018 prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment

Liczba miejsc ograniczona / cena: 150 PLN / 90 PLN (sommelierzy SSP) zapisy: akademia@spot.poznan.pl

?17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2019”

prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment

?17.30-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów | cena: 25 PLN (nie obowiązują zapisy; płatne na miejscu)

?19.00-22.30 muzyka na żywo w ogrodzie / Creamer

zdjęcia: Małgorzata Opala

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur