JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Szparagowa panna cotta z matchą

Kruszonka migdałowa:

125 g zimnego masła
1 szklanka mąki migdałowej szczypta soli
1⁄4 łyżeczki wędzonej papryki

Panna cotta:

  • 2 pęczki szparagów
  • 250 g ricotty
  • skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki matchy
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 7g agar-agar

Dressing z mango:

  • 2 cm imbiru
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego → 200 ml oliwy

 

Robimy kruszonkę. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wykładamy blachę pergaminem. Masło kroimy w kostkę, w malakserze miksujemy wszystkie składniki – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Równomiernie wysypujemy kruszonkę na blachę, pieczemy 12-15 minut. Studzimy.

Robimy panna cottę. Szparagi blanszujemy w osolonej i osłodzonej wodzie. Cedzimy, hartujemy w wodzie z lodem. Odkrawamy twarde końcówki. Łodygi z główkami zostawiamy do dekoracji, końcówki miksujemy z ricottą, skórką z cytryny, matchą i solą. Śmietankę i mleko zagotowujemy, dodajemy agar-agar, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, po czym cedzimy przez sito wprost do masy serowej. Mieszamy, przelewamy do kilku foremek lub do jednej dużej. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny – w połowie nakładamy kruszonkę, lekko dociskając ją do masy.

Robimy dressing. Imbir drobno siekamy, miksujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami sosu.

Odłożone szparagi chwilę podsmażamy na maśle. Gotową panna cottę przekładamy na talerz, dekorujemy szparagami, poda-jemy z dressingiem.

 

Przepis Maria Kaniewska, zdjęcie Krzysztof Kozanowski

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin