JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Święto dobrego życia

 

 

Przekonali się o tym uczestnicy wydarzenia DineART Dzień ze Sztuką wokół stołu by Ambition, które 22 maja po raz pierwszy gościło na Łódź Design Festival. Mecenasem tego interdyscyplinarnego wydarzenia był Dajar HoReCa i marka Ambition. DineART łączy świat kulinariów ze sztuką. Jego misją jest edukacja i rozwój rynku poprzez projektowanie doświadczeń, rozmowy o stylizacji i sztuce wokół stołu oraz promocję osób, które działają na tych polach.

 

 

Dzień ze Sztuką wokół stołu podzielony był na dwie części: ekspercką część merytoryczną, podczas której o sztuce wokół stołu opowiadał m.in. Robert Makłowicz, oraz kolację Good life. Kolacja autorstwa Arkadiusza Wilamowskiego, szefa kuchni Chłodna 15, zachwyciła nie tylko smakiem, ale także starannie przemyślanym scenariuszem, doskonałym serwisem Przemysława Pasikowskiego i Sebastiana Michalewskiego oraz intrygującą scenografią Marty Kondratowskiej i Marty Szostek z Supergirls do Design. Ten kreatywny duet koncepcję scenografii oparł na temacie przewodnim festiwalu – kolażach Marii Jaremy oraz totemach z naczyń marek pochodzących z oferty Dajar HoReCa.

 

Uwagę gości przykuło również doświadczenie Pawła Kałużnego, eksperta w dziedzinie gastrofizyki, który do swojego eksperymentu wykorzystał czekoladowy deser, zaserwowany na koniec wieczoru. Wykazał, że smak potrawy silnie uzależniony jest od działania innych zmysłów – w tym przypadku wzroku i słuchu.

 

Wydarzenie DineART Dzień ze Sztuką wokół stołu po raz kolejny udowodniło, że pełne doznanie kulinarne to forma sztuki, składająca się z trzech aktów: smaku, designu i doświadczenia. Z niecierpliwością czekamy na to, co przyniosą kolejne edycje.

 

 

Ważnym punktem festiwalowych aktywności była wystawa prac wybitnych polskich ceramików, którzy wzięli udział w konkursie ceramicznym ON The Table pod patronatem Ambition na najlepszą interpretację tematu sztuki wokół stołu. Wspólna inicjatywa Łódź Design Festival i marki Ambition stworzyła nową jakość. – Projekty były pretekstem do rozmowy, a nie tylko elementami wystawy. Jeżeli chcemy rzeczywiście podjąć prawdziwy dialog dotyczący rytuału jedzenia i sztuki wokół stołu, to nie może wydarzyć się w innym miejscu niż przy dużym wspólnym stole, wokół którego symbolicznie zasiądą ceramicy – mówił Michał Piernikowski, dyrektor Łódź Design Festival i inicjator projektu. Przy konkursowym przestronnym stole zasiedli zatem utalentowani artyści z Fenek, Studio, ENDE ceramics, August Design Studio, Mosko Ceramics, MLY Studio, Kina Ceramics, Hadaki, Kosak Modelarnia Ceramiczna. Zwyciężył Bogdan Kosak z projektem „Po obiedzie”.

 

 

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin