JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Apetyt na naukę

Nieposkromiony ludzki apetyt zawiódł nas w ślepą uliczkę. Gigantyczne hodowle zwierząt są siedliskiem antybiotykoopornych superbakterii i przyczyniają się do katastrofy klimatycznej, emitując gazy cieplarniane. Monokulturowe uprawy niosą ze sobą ryzyko utraty bioróżnorodności. Wysoko przetworzony pokarm niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Marnujemy ogromne ilości energii i wody, a także samej żywności – wyrzucamy jej więcej, niż potrzeba do wykarmienia wszystkich głodujących ludzi na świecie.

 

Nauka i technika – choć to w dużej mierze one doprowadziły nas do obecnego impasu – dają nam szansę na wyjście z tej sytuacji. Nowoczesna biotechnologia pozwala z imponującą precyzją tworzyć nowe odmiany roślin oraz czyste mięso (z komórek pobranych od żywego zwierzęcia, bez uboju). Znamy skuteczne i bezpieczne środki ochrony roślin, innowacyjne metody konserwacji żywności, a automatyzacja upraw, hodowli i dystrybucji pomaga dbać o oszczędzanie zasobów oraz bezpieczeństwo produktów. Nauka i technika nie uratują jednak świata same. Wiele zależy od nas – konsumentów.

Tegoroczny Festiwal Przemiany obfituje w okazje by wyrwać się z apatii i zastanowić się jak nasze osobiste wybory wpływają na globalne zmiany. Wystawa główna „UŚPIENI SYTOŚCIĄ” podejmie temat konsekwencji szybkiej i taniej konsumpcji. Główne wątki wystawy to hodowla, uprawa i marnowanie jedzenia. Weryfikowane są na niej stawiane już kilka lat temu hipotezy czy tradycyjne produkty mięsne zostaną zastąpione przez wodorosty, robaki, roślinne mieszanki, czy wyhodowane w laboratorium czyste mięso. Stanie się też miejscem do refleksji czy jesteśmy gotowi zrezygnować ze znanej nam do tej pory kuchni i zmienić ją dla dobra środowiska i przyszłych pokoleń. Choć wystawa jest „lekkostrawna”, ze względu na w podjętą przy jej tworzeniu współpracę między artystami a naukowcami, nie daje łatwych odpowiedzi na trudne pytania, bo jej celem nie jest pokazanie jednoznacznych rozwiązań, lecz wytrącenie ze strefy komfortu.

Festiwal będzie również okazją do obejrzenia świetnych dokumentów w ramach kina Przemian, jak chociażby filmu Michaela Schwarza na podstawie bestselerowej książki Michaela Pollana „W obronie jedzenia”, czy świetny „Soyalism. Jak jeść, nie niszcząc planety?” stawiający tezę, że za niwelowaniem różnic w smaku jedzenia stoi konwencjonalna uprawa soi. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu wpadnijcie na „Science espresso”, czyli krótkie, kameralne spotkania w nieformalnej atmosferze. Ich ideą jest sprowokowanie dialogu między społeczeństwem, a reprezentującymi dany obszar ekspertami. Podczas „szybkiej kawki al bar” będziecie mogli zastanowić się m.in. nad tym: Czy moda na bycie szczupłym i wysportowanym rozwiązuje problem otyłości i nadkonsumpcji? Jak zmiany klimatyczne wpłyną na ilość czekolady, herbaty i wina w sklepach?

 

Festiwal jest również okazją do spotkania inspirujących ludzi i zobaczenia zróżnicowanych punktów widzenia. Usta dokładają się do programu i organizujemy jedną z festiwalowych debat. Zaprosiliśmy na nią influencerów i naukowców, bo ciekawi nas czego mogą nauczyć się od siebie wzajemnie. Podczas rozmowy „Dobra chemia: influencerzy i naukowcy” zastanowimy się, jak mówić do ludzi, którzy sami raczej nie sięgają po źródła popularnonaukowe. Poszukamy także sposobów, by inspirować młodych do zmiany stylu życia na bardziej przyjazny środowisku. Wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim, Małgosią Minta, Jagną Niedzielską, Marcinem Rotkiewiczem oraz dr Jackiem Postupolskim spróbujemy odpowiedzieć na pytania, które budzą największe „foodowe” zainteresowanie w mediach. Spotkanie poprowadzi Aleksandra Tatarczuk z naszej redakcji (5 października, godz. 16.15, Centrum Nauki Kopernik, poziom 1).

Na sam koniec festiwalu zjecie „deser”. Podczas spotkania „Mity i memy” poprowadzonego przez Aleksandrę i Piotra Stanisławskich z „Crazy Nauka” zostanie podjęte jeszcze jedno wyzwanie i organizatorzy postarają się oswoić przyszłość, która choć wciąż nieprzewidywalna, pozwala się kształtować. Podczas spotkania, zostaną przeanalizowane najpowszechniejsze mity o żywności i zostaną stworzone pozytywne memy wokół rzetelnej wiedzy naukowej.

Pełen program festiwalu znajdziecie na stronie www.

USTA patronują.

Festiwal Przemiany
3-6 października 2019

Organizator: Centrum Nauki Kopernik

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa