JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Grzybowy festiwal

Festiwal Grzybów to tematyczne kolacje organizowane w klimatycznym pensjonacie, Nadbużańskim Domu. Pomysł na takie „festiwale” pojawił się w 2019 roku i zainicjował go Festiwal Szparagów na Bugiem. W czasie jego trwania odbywały się szparagowe uczty, degustacje organicznych nalewek oraz zwiedzanie plantacji szparagów.

W sezonie jesiennym czeka na spotkanie – II Festiwal Grzybów. 3 października – kucharski tercet w składzie: Maria Przybyszewska i Kasia & Zosia Pilitowska przygotuje dla Was prawdziwy festiwal smaków. Maria Przybyszewska – kucharka, pasjonatka zdrowego i świadomego jedzenia. Zajmuje się kuchnią roślinną. Prowadziła kulinarnie takie miejsca, jak Bar Studio czy Youmiko Vegan Sushi, rezydowała w restauracji Opasły Tom, terminowała w Nomie. Kasia i Zosia Pilitowskie – współwłaścicielki i szefowe kuchni w wegetariańskich barach Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu. Zaangażowane miejskie aktywistki, organizatorki festiwalu Najedzeni Fest! i opiekunki Przytuliska dla psów w Harbutowicach .

Program na najbliższą sobotę czeka Was grzybobranie, degustacja nalewek, a przede wszystkim Wielka Grzybowa Uczta! W wśród dań przygotowany przez Marysię, Kasię i Zosię znajdą się m.in. pâté z boczniaków, smażone grzyby shimenji, łemkowskie fuczki z podgrzybkami i kiszoną kapustą, duszone prawdziwki. Do degustacji będzie czas na rozmowy z szefowymi kuchni, picie wybornych trunków z Nadbużańskiego Domu i Browaru Hoplala oraz pokaz filmu „Fantastic Fungi”

Koszt udziału w oczcie to 199 zł za osobę. Więcej szczegółów znajdziecie na wydarzeniu. 

 

Następne sezonowe spotkania to Festiwal Jabłek – 24 października za który będą odpowiedzialne Anna Klajmon i Oliwia Bernady
oraz II Festiwal Ziemniaków – 7 listopada, którym zarządzą Ewelina Łapińską oraz 14 listopada – Dawid Balana.

Każda uczta jest niepowtarzalna. Gospodarze stawiają na dania wegetariańskie i wegańskie, sezonowy produkt oraz kreatywność wybitnych szefów kuchni . Warzywa, owoce, sery pochodzą z lokalnego targu. Powstają z nich wyjątkowe dania serwowane w nowoczesnym stylu. Każdy festiwal to doświadczenie w wielu wymiarach. Poznawanie polskich produktów, odwiedzanie
lokalnych producentów ekologicznej żywności, uczty w dzikim ogrodzie pod chmurką, spotkania z szefami kuchni i kulinarnymi ekspertami, wernisaże, tematyczne projekcje filmowe, spacery w naturze…to tylko niektóre z atrakcji, które czekają na kulinarnych festiwalach w Nadbużańskim Domu.

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa