JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Duszona rzodkiew, dorsz, olej z yuzu i chilli

Składniki:

Imbirowe dashi:
200 g rzodkiewek, przekrojonych na połówki
230 ml wody
10 g kombu
6 g świeżego imbiru

Glazura z mirin:
50 ml sake
50 ml wina mirin
25 ml jasnego sosu sojowego
30 g cukru trzcinowego

Olej yuzu-chilli:
20 ml oleju chilli
20 ml soku z yuzu

Puder z owoców morza:
½ łyżeczki nasion kolendry
½ łyżki suszonych anchois
½ łyżki suszonych krewetek
1 łyżka pokruszonych alg nori
½ łyżeczki pokruszonych alg wakame

Oraz
70 g filetu z dorsza

Robimy wywar. Łączymy wszystkie składniki, doprowadzamy do 80˚C i utrzymujemy w tej temperaturze przez 30-35 minut. Cedzimy. Robimy glazurę, redukując wszystkie składniki do konsystencji syropu. Mieszamy olej chilli z sokiem yuzu, aż powstanie emulsja. Robimy puder. W młynku do kawy ucieramy kolendrę, anchois i krewetki, mieszamy z algami. Obsmażamy dorsza z obu stron na mocno rozgrzanej patelni – po 45 sekund z każdej strony. Smarujemy glazurą, oprószamy pudrem i przekładamy na talerz. Obok układamy rzodkiewki, polewamy wywarem, w którym się dusiły, skrapiamy olejem z yuzu.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin