JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

FoodLEMology – żywieniowy album Stanisława Lema

Stanisław Lem był nie tylko wybitnym pisarzem, futurologiem, etykiem i prorokiem nowoczesności, która dziś stała się codziennością, ale również smakoszem, który przypisywał jedzeniu i sztukom kulinarnym wielkie znaczenie. Lem przewidział nie tylko wynalazki i rozwiązania techniczne, których dziś na co dzień używamy.

FoodLEMology przepisy z książek Lema

Już w latach 50-tych i  60-tych opisywał również futurystyczne zjawiska kulinarne, które w XXI wieku stały się powszechnością. Lemowskie słowno-obrazowe wynalazki jak: “albumy żywieniowe”, “precjoza kulinarne“, „perwersje obżarskie”, “dziwne zielska” stały się bowiem 50 lat później rzeczywistością. Stanisław Lem przewidział “instafood”, “food art”, triumf weganizmu oraz kuchni molekularnej.

FoodLEMology przepisy z książek Lema

 

 

Na profilu prowadzonym przez Kornelię Binicewicz związaną z Eat.Music.with.Culture/ Ladies on Record oraz Instytut Polski w Tel Awiwie, znajdziecie przepisy i wizualizacje Lemowskich pomysłów i koncepcje.

 

https://www.instagram.com/foodlemology/

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin