Stanisław Lem był nie tylko wybitnym pisarzem, futurologiem, etykiem i prorokiem nowoczesności, która dziś stała się codziennością, ale również smakoszem, który przypisywał jedzeniu i sztukom kulinarnym wielkie znaczenie. Lem przewidział nie tylko wynalazki i rozwiązania techniczne, których dziś na co dzień używamy.
Już w latach 50-tych i 60-tych opisywał również futurystyczne zjawiska kulinarne, które w XXI wieku stały się powszechnością. Lemowskie słowno-obrazowe wynalazki jak: “albumy żywieniowe”, “precjoza kulinarne“, „perwersje obżarskie”, “dziwne zielska” stały się bowiem 50 lat później rzeczywistością. Stanisław Lem przewidział “instafood”, “food art”, triumf weganizmu oraz kuchni molekularnej.
Na profilu prowadzonym przez Kornelię Binicewicz związaną z Eat.Music.with.Culture/ Ladies on Record oraz Instytut Polski w Tel Awiwie, znajdziecie przepisy i wizualizacje Lemowskich pomysłów i koncepcje.
https://www.instagram.com/foodlemology/
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link